Sociologul Barbu Mateescu explică, în exclusivitate pentru PSnews.ro, prezența la alegerile prezidențiale până la momentul publicării acestei știri. Mateescu a atras atenția că prezența la alegerile prezidențiale seamănă foarte mult cu cea de la euroaparlamentare: e foarte mare în județele și orașele cu o populație mare și foarte mare.
Totodată, un aspect important remarcat de sociologul Mateescu este faptul că ponderea votanților cu vârsta între 18 și 44 este mai mică decât era la europarlamentare. „Probabil că pentru oamenii tineri și foarte tineri nu a existat o campanie care să îi atragă atât de mult ca la europarlamentare”, explică acesta.
„Nu există, cel puțin în clipa aceasta, cineva care să fie detașat, dintre cei care se bat pentru turul 2: Viorica Dăncilă, Dan Barna și Mircea Diaconu”
„Prezența la alegerile prezidențiale seamănă foarte mult cu cea de la europarlamentare, e foarte mare în județele și orașele cu o populație mare și foarte mare. Nu este o regulă absolută, Iașul, spre exemplu, văd că este în partea a doua a clasamentului, dar în sus vedem Cluj, Sibiu, Constanța, Prahova. În București trebuie să îmi dau seama dacă prezența este mai mare decât la europarlamentare, dar nu cred. Ceea ce este evident și este categoric o schimbare față de europarlamentare este că votanții sunt ceva mai vârstnici.
Ponderea votanților cu vârsta între 18 și 44 este mai mică decât era la europarlamentare. Ponderea voturilor de la cei peste 45 de ani este mai mare decât atunci, nu imens, dar se va simți. Probabil că pentru oamenii tineri și foarte tineri nu a existat o campanie care să îi atragă atât de mult ca la europarlamentare. Tot ce spun eu acum este până la ora asta, e posibil ca la ultimele ore să se mobilizeze foarte mulți oameni și să vină la vot exact din segmentul acesta 18-44. Rezultatul este destul de încurcat, din estimările mele acesta este foarte strâns. Nu există, cel puțin în clipa aceasta, cineva care să fie detașat, dintre cei care se bat pentru turul 2: Viorica Dăncilă, Dan Barna și Mircea Diaconu.
S-ar putea să fi contat câteva lucruri. În primul rând, PSD a pornit dimineață ceva mai tare decât la alegerile europarlamentare. E vorba de o mobilizare foarte puternică. În Transilvania, pentru prima dată au fost doi candidați transilvăneni importanți în prim plan și asta a mobilizat foarte mult oamenii. Cam asta cred că ar fi niște elemente importante”, a declarat sociologul Barbu Mateescu.
Potrivit ultimelor rezultate ale EXIT POLL-ului realizat de Sociopol, este o luptă strânsă între Viorica Dăncilă și Dan Barna pentru turul 2. Cifrele obținute în exlusivitate de PSnews.ro indică faptul că prezidențiabilul PNL conduce detașat topul cu 44%, urmat de Viorica Dăncilă cu 18% și Dan Barna cu 16%. La întocmirea clasamentului, Sociopol a luat în calcul și datele înregistrate în diaspora.
CITIȚI ȘI: Rezultate parțiale SOCIOPOL: Klaus Iohannis 44%, Viorica Dăncilă 18%, Dan Barna 16%
Cum arată clasamentul Sociopol până la această oră:
Klaus Iohannis 44%
Viorica Dăncilă 18%
Dan Barna 16%
Mircea Diaconu 9%
Theodor Paleologu 5%
Kelemen Hunor 4%
Ramona-Ioana Bruynseels 2%
Alexandru Cumpănașu 2%