Skip to content
Politică

Tinerii români vor să fie proprietarii caselor în care locuiesc – 10 motive să nu îți cumperi un apartament nou

Opiniatimisoarei.ro
" "

Aproximativ 96% dintre români erau în 2016 proprietarii caselor în care locuiau, acesta fiind cel mai mare procent de proprietari de case din rândul statelor membre ale Uniunii Europene. Deși prețurile locuințelor au crescut cu 6,1% în 2017, după ce în 2010 înregistraseră un declin de 7,5%, nimic nu pare a-i opri pe români în a-și achiziționa casa visurilor. De exemplu, există părți ale Bucureștiului în care prețurile sunt mai mici de 1.000 de euro pe metru pătrat, dar și altele în care pretențiile sunt (mai mult decât) duble. Lucrurile nu se schimbă prea mult nici în celelalte părți ale țării.

În 2018, datorită creșterii interesului pentru achiziția de locuințe, prețul pe metru pătrat a crescut, tendința de majorare fiind resimțită în special pe piața nouă. Se pare că avem un nou trend în rândul tinerilor din România – apartamente în blocurile noi.

" "

Marius Ghilezan propune tinerilor români 10 motive pentru care ar trebui să amâne achiziția de „casă nouă”:

1. Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a anunţat luna aceasta că în curând gradul de îndatorare se va plafona la 40%. Mai puţine persoane o să fie eligibile pentru contractarea unui împrumut pentru creditele ipotecare. Astfel, preţurile apartamentelor vor scădea.

2. Dezvoltatorii imobiliari au crescut investiţiile cu 70% faţă de anul trecut. Începând cu 2014, în fiecare an s-au dat în folosinţă aproximativ 50.000 de apartamente noi. În primele 9 luni ale anului 2018 vânzările nu au depăşit 40.000. Mai există peste 10.000 de apartamente noi nevândute, conform aprecierilor specialiştilor imobiliari. Dacă oferta este mai mare, clar preţul va scădea.

3. „Preţul la apartamente (inclusiv în marile oraşe) o să scadă cu cel puţin 25-30% în maximum 2-3 ani (având în vedere ultimele cifre, cred că ajustarea o să fie mult mai rapidă, poate chiar în anul următor). Recomandarea mea rămâne aceeaşi: staţi cu chirie pentru încă 2 ani, când o să cumpăraţi cu cel puţin 30% mai ieftin comparativ cu preţul actual“, spune analistul Iancu Guda, lector la Institutul Bancar Român, într-o analiză prezentată pe pagina sa de socializare.

4. În luna august 2018, la nivelul întregii ţări, 40.576 de imobile au fost vândute, o scădere de 29% comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, arată datele emise vineri, 12 octombrie 2018, de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

5. Salariile nu vor mai avea trendul actual de creştere, în condiţiile aplatizării economiei româneşti.

6. Robor, pe baza cărora se calculează creditele ipotecare, s-ar putea să crească mai mult de 3,2%, la trei luni.

7. Preţul mediu al metrului pătrat de construcţie nouă a crescut la 1.350 de euro în noiembrie 2018, ca medie pe ţară, în condiţiile în care în 2014 era de 950 euro pe metrul pătrat. Salariile s-au mărit cu 42%, dar inflaţia a mâncat diferenţa.

8. Riscul intrării într-o recesiune mondială, văzând loviturile de pe Bursa americană de valori, este extrem de ridicat.

9. În condiţiile stabilităţii euro/leu, la un curs de 4,66 lei, analiştii bancari recomandă luarea creditelor ipotecare în lei, nu în valută, dacă tot este necesară achiziţionarea unui apartament nou.

10. Ultima – şi cea mai puţin dorită informaţie – este legată de „Prima Casă“. Guvernul va diminua ritmul programului de la an la an.

Citiți AICI articolul complet

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *