Mai mult de jumătate dintre români, 56%, sunt interesați de valorile nutriționale ale preparatelor pe care le comandă. Iar cei mai mulți sunt tineri. Mai exact, 7 din 10 persoane care declară că obișnuiesc să consulte valorile nutriționale înainte să comande au până în 35 de ani.
Numai unul din zece ignoră aceste detalii, arată un studiu realizat de IZI Data, care mai menționează că circa o treime dintre români mănâncă în oraș în fiecare săptămână, iar un sfert din respondenți comandă acasă felurile de mâncare preferate.
Amintim că de aproape un an, cei din industria HoReCa trebuie să afișeze aceste informații, conform ordinului ANPC 201/2022. Adică numărul de calorii, cantitatea de grăsimi, acizi grași saturați, glucide, zaharuri, proteine, sare și lista aditivilor din componența preparatelor.
Însă doar 22% dintre cei chestionați spun că au văzut aceste informații în majoritatea cazurilor, iar 42% spun că le-au văzut uneori, chiar dacă acest lucru este obligatoriu.
„Am făcut acest studiu pentru a vedea cât de mult sunt atenți românii la ceea ce mănâncă în oraș sau comandă acasă și observăm că sunt atenți și își doresc să știe ceea ce consumă, mai ales în materie de aport caloric, sare, zahar și aditivi. De asemenea, și pentru a trage un semnal de alarmă unităților de tip HoReCa care încă nu au afișat aceste informații către clienți. În curând, acesta va fi un criteriu de selecție al restaurantului sau locației unde românii vor lua masa”, a transmis Valentin Krancevik, co-fondatorul aplicației Valori Nutriționale.
Problema este că și atunci când sunt expuse, informațiile pot induce în eroare, atrage atenția și Mihaela Posea, medic specialist Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News