Tiraspolul după introducerea taxelor vamale: Firmele sub jurisdicţia Chişinăului vor avea alte tarife la utilităţi

Sursă foto: Pinterest

Companiile de sub jurisdicţia Chişinăului care activează în regiunea transnistreană vor plăti de acum înainte pentru gaz, energie electrică, încălzire şi apă la tarife stabilite de autorităţile nerecunoscute de la Tiraspol, iar acelaşi lucru este valabil şi pentru persoanele care lucrează în companii sau instituţii de pe malul drept, dar care locuiesc în regiunea transnistreană, scrie NewsMaker, care se întreabă dacă nu cumva este un gest de răzbunare al autorităţilor din teritoriul separatist, după ce Chişinăul a impus firmelor de aici să plătească taxe vamale de la 1 ianuarie la bugetul Republicii Moldova.

Tiraspolul a luat astfel de măsuri după ce Chişinăul a anulat privilegiile vamale pentru companiile din stânga Nistrului.

Biroul pentru politici de reintegrare al guvernului Republicii Moldova a declarat pentru NewsMaker că Chişinăul va cere explicaţii de la reprezentantul politic al Tiraspolului şi va discuta această problemă la reuniunea delegaţiilor care va avea loc în această lună.

Autorităţile nerecunoscute de la Tiraspol au anunţat marţi, într-un comunicat, că „situaţia geopolitică tensionată” de-a lungul perimetrului regiunii transnistrene are un impact negativ asupra umplerii trezoreriei şi „necesită o revizuire a abordărilor într-o serie de domenii”.

Astfel, s-a decis că „de la 1 februarie, pentru persoanele juridice situate în Transnistria, dar aflate sub jurisdicţia Chişinăului, costul tarifelor va corespunde celor stabilite în Republica Moldova”.

„Modificările îi vor viza şi pe cei care lucrează în organele şi administraţiile publice, organizaţiile, instituţiile sau întreprinderile unitare din statul vecin, dar care locuiesc în Transnistria”, se arată în comunicatul autorităţilor separatiste de la Tiraspol.

De asemenea, Tiraspolul a introdus taxe vamale pentru fermierii dintr-o serie de sate din raionul Dubăsari (din Transnistria – n.r.) care vor dori să-şi exporte produsele pe malul drept al Nistrului.

Anterior, pentru această categorie de utilizatori de terenuri era în vigoare un regim vamal special, care nu prevedea colectarea taxelor vamale şi a plăţilor vamale atunci când se efectuau operaţiuni de activitate economică externă. „Acum abordarea este unificată”, au spus reprezentanţii Tiraspolului.

De asemenea, aşa-zisele autorităţi din regiunea transnistreană au anulat facilităţile pentru importul temporar al vehiculelor înmatriculate pe malul drept al Nistrului.

Începând cu 1 ianuarie 2024, agenţii economici din regiunea transnistreană achită toate plăţile aferente pentru importul mărfurilor aşa cum o fac celelalte companii din Republica Moldova. Măsura adoptată de Chişinău a fost criticată de autorităţile din stânga Nistrului, inclusiv liderul de facto al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: