Ministerul Finanţelor a atras aproape 838 milioane lei şi 101 milioane euro prin şase emisiuni de titluri de stat pentru populaţie (FIDELIS), în cadrul celei de-a treia oferte publice derulată în acest an pe piaţa de capital. Titlurile de stat Fidelis emise în aprilie au debutat joi, 17 aprilie, la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti. Următoarea ofertă de vânzare de titluri de stat Fidelis este estimată să înceapă în prima decadă a lunii mai.
Prin intermediul celor 23 oferte derulate începând cu august 2020, Ministerul Finanţelor a atras de la populaţie aproape 48,8 miliarde lei (9,9 miliarde euro).
”Ministerul Finanţelor a atras aproape 838 milioane lei şi, respectiv, 101 milioane euro (valori însumând peste 1,3 miliarde lei – aproape 269,7 milioane euro), prin a treia ofertă primară de vânzare de titluri de stat pentru populaţie (FIDELIS) derulată în acest an prin sistemele Bursei de Valori Bucureşti (BVB)”, arată un comunicat transmis de BVB.
Oferta primară de vânzare a titlurilor de stat Fidelis a fost intermediată de sindicatul format din Consorţiul este format din BT Capital Partners (Lead Manager), Alpha Bank România, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Societe Generale şi TradeVille (Sindicat de intermediere) şi Banca Transilvania, Libra Internet Bank (Grup de distribuţie). De asemenea, titlurile de stat au putut fi cumpărate şi prin 9 participanţi eligibili.
În cadrul acestei oferte, derulată în perioada 4 – 11 aprilie, românii au plasat 16.432 de ordine de subscriere, atât pentru titlurile de stat denominate în lei, cât şi pentru cele în euro.
Veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital nu sunt impozabile.
În emisiunea de titluri de stat Fidelis au putut investi persoanele fizice rezidente şi nerezidente cu vârsta de peste 18 ani până la data închiderii ofertei, inclusiv.
Dacă au fost subscrise printr-o bancă sau societate de brokeraj, fără a semna un contract de prestări servicii de investiţii financiare, titlurile de stat sunt înregistrate în evidenţele Depozitarului Central în numele deţinătorului. În cazul în care titlurile de stat au fost cumpărate în baza unui contract de prestări servicii de investiţii financiare, printr-o bancă sau societate de brokeraj autorizată să tranzacţioneze la Bursa de Valori Bucureşti, titlurile de stat sunt în contul de tranzacţionare al deţinătorului.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News