Titularizare 2025. Examenul prin care cadrele didactice pot deveni titulare în unitățile de învățământ rămâne neschimbat în acest an. În anii următori, însă, este posibil să asistăm la o reformă. Reforma presupune și susținerea de către profesori, din 5 în 5 ani, a unei evaluări. Această evaluare include feedbackul de la director, de la colegi și de la beneficiari.
„Propunerea urmează să fie discutată cu partenerii de dialog social și potențial implementată în urma acestor discuții. În ceea ce privește evaluarea cadrelor didactice la 5 ani, parte din același proces propus spre analiză, modul în care a fost gândită această evaluare nu presupune ca profesorii să mai susțină încă o dată un examen de titularizare. Propunerea este ca, la 5 ani, să se facă o evaluare sumativă, care să vizeze atingerea standardelor minimale”, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Educației.
În cazul în care se constată faptul că standardele minimale nu sunt atinse, într-un interval de 2 ani profesorul intră în programe de training, de dezvoltare profesională și/sau în programe remediale. Dacă după cei 2 ani nu atinge standardele minimale, atunci trece de pe poziția de angajat pe perioadă nedeterminată pe cea de angajat pe perioadă determinată.
În concluzie, nu este vorba de a regândi și a susține din 5 în 5 ani examene naționale pentru posturile respective, nici de pierderea posturilor pe perioadă nedeterminată pe care profesorii le au acum.
Potrivit raportului QX, examenul de Titularizare va fi susținut în două etape În prima etapă, anual va fi organizat un examen național pentru licențierea în învățământ. Candidații care vor obține cel puțin nota 7 vor deveni licențiați în cariera didactică și vor avea dreptul de a ocupa un post pe durată nedeterminată în sistem. Admiterea în cariera didactică se face o singură dată. Ulterior, licențiații vor putea participa la concursurile pentru posturile disponibile, organizate de către școli. Concursurile se vor organiza fie la nivelul unităților școlare, fie într-un centru de concurs. Posturile libere pe perioadă determinată pot să fie rezervate în condițiile legii sau nerezervate (tenure-track).
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News