Skip to content
Politică Puterea Știrilor Video

Titus Corlățean, despre discursul lui Tusk în limba română: A făcut senzație. Noi am apreciat!

Joi, 10 ianuarie, a avut loc la Ateneul Român ceremonia de preluare oficială a președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene. La eveniment au luat parte înalți oficiali europeni, printre care și actualul președinte al Consiliului European, Donald Tusk care a ținut un discurs într-o română impecabilă, citând chiar din marii artiști și gânditori români.

Detalii aici: Polonezul Donald Tusk, președintele CE, i-a citat pe Cioran, Nichita Stănescu și Eliade. Discurs într-o română perfectă

În acest context, fostul ministru de Externe între 2012 – 2014 din Guvernul Ponta, Titus Corlățean, invitat în redacția PSNews  a făcut o analiză a discursului susținut de către președintele Consiliului European, Donald Tusk la ceremonia de preluare oficială de către România a cârmei UE, de la Ateneul Român.

A făcut senzație în primul rând pentru că a fost un discurs în limba română. Nu ar trebui să ne surprindă pentru că central-europenii au o sensibilitate față de cei care sunt din familie și Tusk fiind polonez și-a având anterior o relație bună, a fost premier al Poloniei cu România, a făcut acest gest față de președinția românească, ceea ce poate alții nu au făcut, care ne-au tot da sfaturi și ne-au mai criticat în săptămânile lunii anterioare. 

Discursul a fost tonic, a fost pozitiv și era un discurs așa cum trebuia să fie la preluarea pentru prima dată a președinției românești. Noi am apreciat. Și conținutul a fost corect. Înțeleg că are și o consilieră româncă  în echipa sa, deci există niște explicații. Este un discurs care trebuie apreciat, dar este un discurs care trebuie înțeles ca venind și din partea unui reprezentant al unui stat cu care  România are un parteneriat strategic foarte important”, a spus Corlățean.

Chestionat în legătură cu existența un scop ascuns al discursului, acela al unui joc de imagine, fostul ministru de externe a declarat că: ”Nu știu dacă a fost neapărat un joc de imagine pentru că obiectivele politice personale el și le-a atins.

A avut o funcție extrem de înaltă în statul polonez. A preluat președinția Consiliului European, și cu sprijinul României la acel moment și nu văd care ar fi aspirațiile mai departe. A fost un gest corect de fair-play și până la urmă de solidaritate cu un stat prieten, partener și aliat și un stat față de care știu că are o simpatie deosebită.

Urmăriți secvența video de la minutul 18:48 și până la 21:00

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *