Skip to content
Politică

Titus Corlățean le taie elanul PNL-iștilor: CULISELE unei discuții în Consiliul Europei EXCLUSIV

B1.ro

Titus Corlățean, senator PSD și fost ministru de Externe, într-o declarație exclusivă pentru PSnews.ro, le taie elanul PNL-iștilor, după  ce Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a aprobat joi solicitarea acestora de sesizare a Comisiei de la Veneţia privind modificarea legilor justiţiei.

Concret: ex-ministrul a precizat că, în cadrul unei discuții avute în Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, a prezentat realitatea din funcționarea sistemului judiciar, iar elementele menționate de acesta i-au șocat pe membrii Comisiei de Monitorizare, reprezentanții instituțiilor europene ale Consiliului Europei, Comisia de la Veneția și GRECO.

”Nu este deloc o victorie pentru opoziție, vă spun că este un alt tip de veste. Am avut astăzi o discuție pe care o apreciez ca fiind necesară de mulți ani, în Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Spun necesară pentru că mi-a dat prilejul, fiind membru al Comsiieid e Monitorizare, să explic mai detaliat și mai nuanțat și am dat și un document scris detaliat legat de realitatea din funcționarea sistemului judiciar, legat de toate abuzurile care s-au comis în cursul unor anchete penale, mai ales de către procurorii anticorupție, legată de conținutul nelegeal și neconstituțional care a generat abuzuri îngrozitoare al protocolului recent declasificat dintre SRI, Parchetul General și DNA ș.a.m.d. Au fost elemente care i-au șocat pe membrii Comisiei de Monitorizare și pe reprezentanții instituțiilor europene ale Consiliului Europei, și Comisia de la Veneția a fost prezentă, și cei de la GRECO au fost prezenți”, a declarat  senator PSD pentru PSnews.ro

Mai mult, Titus Corlățean a atras atenția că se sesizarea Comisiei de la Veneția  pe legile justiției ”va antrena și o privire atentă asupra abuzurilor comise și asupra modului în care legislația corectează aceste abuzuri”.

”Sesizarea acestei Comisiei de la Veneția pe pachetul de legi ale justiției, în baza prezentării, în mod firesc va antrena și o privire atentă asupra abuzurilor comise și asupra modului în care legislația corectează aceste abuzuri și dă comptenețele necesare instituțiilor din judiciar. Am explicat faptului că legile dau puteri superioare CSM-ului, Inspecției Judiciare, iar secția specială de la Parchetul General este în cadrul judiciarului și nu este pe lângă Parlament sau pe lângă puterea politică. Sesizarea aceasta are un mare avantaj, faptul că Comisia de la Veneția se va uita și atent asupra a ceea ce până acum nu s-a uitat nimeni și au refizat, și cei de la Comisia Europeană și cei de la GRECO, asupra abuzurilor comise în cazul anchetelor penale din Românie. Pe de altă parte, sunt mulțumit pentru următoarele 3 chestiuni: 1. faptul că am reușit să blochez intenția unora de a genera procedură de monitorizare, pentru că nu întâmplător această discuție a fost împinsă spre Comisia de Monitorizare; statele care sunt monitorizate – nu este cazul României – sunt stat precum Azerbaijan, ca să dau un exemplu, Rusia, Ucraina, state care sunt considerate cu deficiențe democratice grav; 2. am reușit sp blocăm demersurile PNL-ului pentru sesizarea Comisiei de la Venețai făcute în diverse direcții: către conducerea Adunării Parlamentare, Biroul Adunării Parlamentare, la Comisisa Juridică, unde și acolo s-a încercat sesizarea Comisiei de la Veneția și s-a refuzat înscrierea pe ordinea de zi a acestei săptămâni; 3. faptul că a fost o decizie de sesizare a Comisiei de la Veneția este un lucru pozitiv pentru că se va uita Comisia și asupra abuzurilor înregistrate și modul în care Parlamentul României, confirmat de Curtea Constituțională, au reacționat legislativ pe aceste aspecte”, a conchis fostul ministru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *