Skip to content
Politică Video

Titus Corlățean tranșează ferm tema ROEXIT: O bazaconie! Identitatea europeană nu se negociază! EXCLUSIV

Senatorul PSD, Titus Corlățean, a fost invitatul celei mai recente ediții a emisiunii Puterea Știrilor, moderată de redactorul-șef PSnews.ro, Marinela Angheluș.

Printre temele discutate a fost și cea a dezbaterii organizate în Paramentul European pe 3 octombrie, privitoare la România. Titus Corlățean cataloghează prestația premierului Viorica Dăncilă ca fiind una demnă și curajoasă, întrucât a spus lucrurilor pe nume, senatorul PSD subliniind și el că rolul MCV-ului s-a epuizat. Mai mult, Titus Corlățean atrage atenția că nu a auzit oficialii europeni să fi condamnat vreodată abuzurile care s-au făcut în ultimii ani în justiție, principala cauză fiind cea a protocoalelor clasificate.

Redăm în cele ce urmează o parte din declarațiile lui Titus Corlățean:

Vreau în primul rând să fac un comentariu că aș fi preferat ca această discuție să nu aibă loc în Parlamentul European. Aș fi preferat ca dezbaterile politice de legiferare, de legile justiției, legate de aspectele acestea care sunt importante în primul rând pentru noi, pentru români, pentru societatea românească, să aibă loc în țară și nu în afara țării pentru că transferul acesta constant de bătălie în exterior către instituțiile europene riscă să ne facă foarte mult rău și riscă să ne plaseze în alte grupe care sunt în momentul de față subiect de analiză și eventual sancțiune la nivelui Uniunii Europene. Din păcate, boala românească nu dispare prea ușor

Revenind la dezbaterea în sine, evident că dacă înțelegem și contextul respectiv, practic lansarea nedeclarată a campaniei pentru alegerile europene, acolo unde există interese politice, există familii politice, putem să înțelegem că dezbaterea se anunța destul de activă, aprinsă pe alocuri și nu este o surpriză. Ce a fost diferit față de alte dăți a fost intervenția premierului României, sprijinită de unii, contestată de alții, dar așa este în politică. A fost pentru mine o surpriză plăcută în sensul în care am văzut deminitate în rostirea poziției și în sensul a unor adevăruri care trebuiau rostite. Spun asta pentru că lucruri precum MCV-ul și-au avut trecutul său pozitiv în relația cu România și au fost făcute reforme legislative, instituționale precum combaterea corupției, dar rolul său s-a cam epuizat de un număr de ani

În cadrul acestui mecanism, cel puțin în ultimii ani, nu am remarcat nici măcar odată în oricare raport și nu am remarcat în niciun caz în luările de poziție publice ale Comisiei Europene, ale comisarilor europeni, în cazul de față în primă instanță a vicepreședintelui CE, Frans Timmermans, niciodată nu am văzut măcar exprimată o preocupare dacă nu o condamnare a abuzurilor care s-au comis în sistemul judiciar în ultimii ani și care în ultimele luni au fost probate cu date evidente care au culminat cu faimoasele protocoale clasificate. 

De aceea spun că a fost o surpriză că premierul României a avut demnitatea și curajul să spună lucrurilor pe nume. 

Mecanismele de tip MCV ar trebui aplicate tuturor statelor europene pentru că marea corupție nu este cea cu termopane din România sau cu lacuri ci este cea legată de marele capital, de contractele de achiziții publice care sunt la valori uriașe și vedem ce s-a întâmplat în statele occidentale fără să fac astăzi nominalizări și mă refer la chestiuni ce corupție fragrante. De ce acest mecanism nu se aplică și statelor vest-europene și statelor central-europene în egală măsură? Sunt de acord să fie pentru toți. Dacă este doar pentru unii care sunt mai slabi de înger, precum România și Bulgaria, în mod cert spun astăzi și eu că acest mecanism nu își mai găsește sensul”, a menționat diplomatul român.

Titus Corlățean a tranșat ferm tema ROEXIT despre care a spus că este una falsă, chiar o bazaconie, el fiind unul din cei care au făcut eforturi în Guvernul Năstase pentru ca România să devină membră a Uniunii Europene. 

„Este o temă falsă. Dacă nu mă înșel, în spațiul public au fost 2-3 persoane fără relevanță și din care 2 care nu au niciun fel de legătură cu PSD care au evocat această temă, unul dintre ei fiind de altfel și domnul Munteanu, fostul candidat al PNL la Primăria Bucureștiului, iar altul fiind fost ofițer SRI. Nu au niciun fel de fundament ideile astea. Noi știm foarte bine cât de valoroasă este apartenența noastră la UE. Fac parte dintr-o echipă care a muncit foarte serios între 2001 și 2004, cea a Guvernului Adiran Năstase, pentru a deveni membrii ai Uniunii Europene. Identiatea noastră europeană nu se negociază, nu se rescrie, ci suntem europeni și suntem membrii ai UE. Nu cred că cineva are dreptul să se joace pe tema asta, și noi cel puțin la nivelul PSD-ului și  al Guvernului respingem orice fel de bazaconie care se lansează pe tema aceasta”, a mai declarat senatorul PSD.

Urmăriți secvența video de la început până la 11:33

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *