Skip to content
Politică

Toader poate tăia nodul gordian de la CSM. Nicolicea tranșează revolta judecătorilor EXCLUSIV

psnews.ro

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, poate tăia nodul gordian de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Eugen Nicolicea – președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților – a acordat miercuri o declarație pentru PSnews.ro, în care a tranșat problema apărută prin revolta celor 15 judecători de la Curtea de Apel Oradea.

CITIȚI ȘI: A ajuns cuțitul la os: 15 judecători trag de mânecă Parlamentul în legătură cu CSM

Amintim că magistrații de la CA Oradea – în frunte cu judecătoarea Florica Roman – solicită Parlamentului să modifice Legea de organizare a CSM, astfel încât membrii Consiliului să poată fi și revocați, nu doar numiți (detalii în linkul de mai sus).

În acest context, deputatul PSD a declarat miercuri pentru PSnews.ro că Parlamentul stă cu ochii pe Tudorel Toader, așteptând ca ministrul să trimită la Legislativ mult-așteptatul pachet de modificare a legilor justiției.

„Propunerile privind legile justiției – printre care și Legea de organizare și funcționare a CSM-ului – n-au ajuns la noi de la Ministerul Justiției. Dar orice propunere ar făcută de o persoană fizică sau juridică este primită la comisia noastră și este tratată cu atenție. Deci vom vedea ce propunere au făcut (dacă vor face vreo propunere – că doar comunicatele nu sunt propuneri) – și vedem când va veni și legea aceea (a CSM – n.r.), împreună cu celelalte. Analizăm și ne pronunțăm atunci”, a explicat Nicolicea pentru PSnews.ro.

Mai mult: Nicolicea a amintit că a existat un scandal asemănător în precedentul mandat al CSM, în care judecătorul Cristi Vasilică Danileț a fost dat afară chiar de către propriii colegi, dar a fost repus în funcție ca urmare a unei decizii emise de către Curtea Constituțională a României (CCR).

„Pe de altă parte, știu că s-a încercat o dată și s-a și votat, într-o procedură, să fie dat afară Cristi Danileț (din CSM – n.r.). A ajuns în situația în care până și colegii lui au vrut să-l dea afară, dar a fost salvat de o decizie a Curții Constituționale. Pe cale de consecință, evident că legea – indiferent de propunerea venită din teritoriu – nu va putea să fie modificată decât în sensul deciziei Curții Constituționale, de la care nu ne putem abate”, a mai spus deputatul PSD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *