Skip to content
Politică

Toader se spală pe mâini în scandalul eliberării deținuților: Un proiect mai vechi

just.ro

Ministrul Justiției Tudorel Toader a anunțat că nu se consideră responsabil de efectul legii recursului compensatoriu care a dus deja la punerea în libertate, înainte de termen, a peste 500 de deținuți dn prenitenciare.

Cifra ar urma să crească până la 4000, în perioada imediat următoare, dar Toader a ținut să menționeze că nu are ce să își reproșeze, proiectul de lege fiind de înaintat către CSM de instituția pe care o conduce încă din 2016, în perioada guvernării tehnocrate.

Explicațiile ministrului au fost prezentate într-o postare de pe contul său de Facebook, Toader precizând că analiza textului de lege a trecut de plenul CSM încă de acum un an.

„Proiectul de lege a fost transmis de la Guvern către Senat, prima cameră sesizată, la data de 31.01.2017 , dată anterioară investirii mele în demnitatea de ministru al justiţiei.

La punctul 2 din aviz se prevede faptul că, în principiu, măsura compensatorie propusă nu ar trebui să devină incidentă doar pentru calculul pedepsei ce poate fi considerată executată în vederea acordării liberării condiţionate. În opinia Plenului, compensaţia pentru persoanele care execută pedepse privative de libertate în condiţii de supraaglomerare severă devine efectivă doar dacă măsura propusă de proiectul de act normativ vizează considerarea ca executate efectiv a celor 3 zile din pedeapsa aplicată, pentru fiecare perioadă de 30 zile executate în spaţiul necorespunzător”, menționează oficialul de la Justiție în postarea de pe rețeaua de socializare.

Proiectul legii recursului compensatoriu, alături de OUG13, a stat la baza protestelor de stradă declanșate în luna februarie a acestui an, gnerând și prima remaniere de guvern, la mai puțin de o lună de la instalarea noului Executiv în funcție.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *