Skip to content
Politică

Toader vs Lazăr. Răzvan Dumitrescu îl trimite la colț pe procurorul general: L-ați auzit lamentându-se? EXCLUSIV

antenaplay.ro

Jurnalistul Răzvan Dumitrescu a acordat miercuri o declarație pentru PSnews.ro, în care a arătat ce l-ar putea aștepta pe procurorul general Augustin Lazăr după unele afirmații recente ale ministrului Justiției, Tudorel Toader.

CITIȚI ȘI: Toader îl bagă în corzi pe Lazăr: Vine o vreme în care suntem supuși evaluării

 

Încă de la început, realizatorul de la Antena 3 a calfiicat drept „firesc” gestul guvernantului, întrucât nici Lazăr, nici altcineva din PICCJ nu a luat atitudine cu privire la neregulile de la DNA (instituție aflată în subordinea Parchetului General).

„Mi se pare firesc. Pe mine m-a mirat faptul că deși DNA este de fapt o secție (atenție: o secție!) a Parchetului General, în ciuda tuturor porcăriilor care s-au întâmplat acolo și care au ieșit la iveală, Parchetul General se făcea că nu vede lucrurile astea. Păi, dacă șefa DNA (pe vremea aceea doamna Kovesi) nu le vedea, nu era normal ca PICCJ să se pună în mișcare și să încerce să afle despre ce este vorba, să trimită pe cineva acolo, să se uite în dosare, să vadă dacă e sau nu adevărat, să stabilească dacă s-a lucrat sau nu bine din punct de vedere procedural? N-au făcut lucrul ăsta! În schimb, în ciuda faptului că ieșeau la iveală tot felul de lucruri, unul după celălalt, domnului Augustin Lazăr îi ardea de lupte cu clasa politică, îi ardea să-și dea cu părerea despre cum trebuie s-arate legile justiției, deși el este pus acolo să le aplice, nu să le facă. Prin urmare, mă aștept să fie un control. Problema este: de ce vine atât de târziu acest control?” a punctat Dumitrescu.

Întrebat dacă se așteaptă ca lucrurile să meargă până într-acolo, încât Augustin Lazăr să fie zburat din funcție pe modelul Codruței Kovesi, Răzvan Dumitrescu s-a arătat rezervat, arătând în schimb cu degetul către lipsa de reacție a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), chiar și când în spațiul public a explodat bomba din dosarul de candidatură al lui Marius Iacob: sutele de magistrați cu dosare penale la Direcția Națională Anticorupție.

„Mi-e greu să cred sau să anticipez chestiunea asta (revocarea lui Lazăr – n.r.). Oricum: din momentul în care începe un control până când se finalizează un raport, până se face o procedură, trec luni de zile. Pe de altă parte, mai e o chestiune de bun-simț: ce credeți că s-ar întâmpla dacă instituții precum CSM-ul și-ar fi făcut treaba și pe palierul judecătorilor și procurorilor? Câte mizerii nu s-ar fi descoperit și reglat de la sine? Dar nu-și fac treaba!

Pe mine mă interesează altceva – și domnul Lazăr ar trebui să fie primul care să rezolve o astfel de situație: am aflat de la unul dintre candidații respinși la șefia DNA (Marius Iacob – n.r.) că 300 de magistrați au dosare penale la DNA. Întrebare: ei sunt în funcție, lucrează sub presiunea dosarului? Dacă sunt judecători, judecă o cauză în mod corect sau cu teama că o încasează dacă nu dau verdictul care trebuie? Problemele astea CSM-ul și le-a pus vreodată? Domnul Lazăr știe din proiectul de candidatură al domnului Iacob că sunt 300 de magistrați care au dosare la DNA! Domnul Lazăr și-au pus problema dacă acei magistrați încă sunt în funcție? Dacă rezolvă cazuri? Dacă sunt sau nu în conflict cu propria lor soartă? L-ați auzit lamentându-se? Dacă nu era dosarul depus de domnul Iacob, aflam noi chestia asta vreodată?

Așa ceva dovedește că instituțiile astea nu știu sau nu vor să se controleze reciproc, ci se acoperă una pe alta! Și asta pentru că în funcțiile-cheie din aceste instituții ajung oameni după alte criterii decât cele de competență, profesionalism și corectitudine”, a încheiat ziaristul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *