Skip to content
Opinii & Analize

UPDATE Toate ca toate, dar nu ne mai omorâți bebelușii

UPDATE

La câteva ore de la publicarea acestui text, încă un bebeluș din lotul Argeș a decedat.

Au trecut săptămâni întregi de când statul român se chinuiește să afle ce anume a îmbolnăvit și omorât o geantă de bebeluși. Da, animăluțele alea mici, care nu strâng atâtea like-uri cât pisicuțele, dar care ne plac la nebunie, fie că sunt sau nu ale noastre. Ieri a mai murit unul. A mai murit unul săptămâna trecută. Alți câțiva sunt în stare critică, prin spitale.

N-o să deschid acum rana adâncă a acțiunii statului român de dinainte ca subiectul bebelușilor să devină subiect de breaking news. Am amintiri personale atroce cu fiica mea, cu febra 40, cu care m-am băgat în față, ca un nesimțit, la spitalul de pediatrie din Ploiești, pentru că simțeam că o pierd. Și n-o să uit niciodată cum a reacționat inițial tâmpita aia de asistentă dar și cum și-a schimbat poziția după ce am spus că sunt jurnalist. Poziția da, competența nu. Soluția ei era doar o fiolă de algocalmin, de parcă eu voiam doar să-i scad febra fiicei mele, pentru vreo oră-două, nu să aflu ce a declanșat-o. A fost ultima oară când m-am dus în jegul ăla de spital. De atunci, pentru fiecare problemă gravă de sănătate a celor dragi m-am dus la București. Așa că pot să-mi imaginez, fără să greșesc prea mult, cum s-au purtat medicii din Argeș până să ajungă la știri, pe tv.

Mă uit, în schimb, stupefiat, la acțiunea de după breaking news. Nu mă mai refer la medici, care s-au mobilizat și își fac meseria. Mă refer la autoritățile sanitar-veterinare și de sănătate publică, care se dau cap in cap negasind sursa infecției.

E apa. Nu e apa. E laptele praf. Nu e laptele praf. Sunt portocalele. Nu-s portocalele. Si finalul, apoteotic: „Nu stim ce e”.

Păi, atunci, duceți-vă acasă, fraților. Pe bune, lăsați la poartă legitimațiile de serviciu, mergeți să vă faceți lichidarea și plecați acasă. Puteți să vă deschideți o sifonărie, o tarabă de bilete de bingo… Faceți orice altceva, dar nu mai ocupați aiurea posturile care ne salvează bebelușii de la moarte.

Știu că pare deranjant pentru voi, dar nouă ne plac bebelușii vii, nu morți. Ne place să-i creștem hrănindu-i cu chestii pe care le cumpărăm convinși fiind că cineva, adică voi, autoritățile, le-au verificat deja și nu constituie pericol de moarte. Ne place să credem că trăim nu doar într-o țară locuită, și ci administrată, care are mecanisme de siguranță publică, oameni competenți pe funcții cheie..

Personal, mă doare-n cot cine v-a pus pe funcții. Poate a fost ineptul de Boc, poate cinicul de Ponta sau chiar preaușoruldedefăimat Dragnea. Putea să vă pună și Hitler, dacă erați competenți nu conta deloc. Dar dacă vă prindeți urechile într-o situație în care mor bebeluși, mai bine plecați singuri acasă. Nu de alta, dar nu vreți să vină unii să vă scoată din birouri, nu? Pentru că ce-i corect e corect.

Pe Bogdan Stoica îl puteți citi și pe www.bogdanstoica.ro

 

3 comentarii la “UPDATE Toate ca toate, dar nu ne mai omorâți bebelușii

  1. Doua intrebari,pentru moment:1. de ce nu se apeleaza la laboratore internationale pentru stabilirea cauzelor:2, unde sint tinerii frumosi si liberi.ong.ul mamelor, bunicilor,tatilor,etc. E nevoie sa-i mobolizeze cineva ,sa-i organizeze cineva. Incep sa cred ca au dreptate cei care spun ca iesirea in decor nu a fost asa spontana dupa cum ne-au cintat la mandolina cei interesati. Bine ca facem proteste pentru cei din Norvegia ,darpentru cei de acasa adoptam binecunoscuta indolenta. Este intolerabil. Cred dl ala, care e ministru la sanatate, a incasat mai multi roengheni decit dozele care nu afecteaza sanatatea.

  2. Bogdane, eu sunt un confrate al lui Base si asta am invatat la nava: un defect mecanic se depisteaza usor si se rezolva greu iar un defect electric se gaseste greu si se repara usor. Nu le tin partea medicilor dar virusologia si bacteriologia sint ale mai date dreq treburi din sanatate. De aia exista institutii inclusiv la nivel mondial de se ocupa cu kkt-uri d’astea. E greu de gasit acul in carul cu fan !

  3. Bogdane, eu sunt un confrate al lui Base si asta am invatat la nava: un defect mecanic se depisteaza usor si se rezolva greu iar un defect electric se gaseste greu si se repara usor. Nu le tin partea medicilor dar virusologia si bacteriologia sint ale mai date dreq treburi din sanatate. Acul in carul cu fan …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *