Instanța a amânat pronunțarea în dosarul Nordis pentru miercuri după ce procurorii au cerut mandate de arestare pentru Laura Vicol, soțul acesteia, plus alte 9 persoane. Vicol, fostă șefă a Comisiei Juridice din Parlament, este acuzată și ea de constituirea unui grup infracțional organizat și complicitate la delapidare. Conform apropiaților, ofițerii i-au ridicat din casă, la percheziții, genți și bijuterii de lux de aproximativ un milion de euro.
Anchetatorii cred că bunurile ar fi fost cumpărate și din banii dați de clienții Nordis pentru apartamentele pe care nu le-au mai primit. Prejudiciul în acest dosar ajunge la 71 de milioane de euro.
Acuzațiile din dosar sunt: constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, spălare a banilor, evaziune fiscală, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, toate în formă continuată.
Cheltuielile de lux ale familiei Ciorbă-Vicol
Procurorii spun în ordonanța de reținere că Laura Vicol a dovedit „dispreț față de păgubiți” și că doar în două zile a făcut cumpărături de lux din Dubai de 90 de mii de euro.
Laura Vicol şi Vladimir Ciorbă au făcut cheltuieli de lux din banii oamenilor păgubiţi de Compania Nordis și au achitat 1,5 milioane euro pe zboruri cu avioane private sau elicoptere spre destinaţii de vacanţă din ţară şi străinătate – Nisa, Mykonos, Madrid, Paris, Delta Dunării, spun procurorii în ordonanța de reținere.
De asemenea, au fost achiziţionate maşini de lux – Ferrari, Bentley, Rolls Royce – de aproape 5 milioane de euro în doar 4 ani.
În referatul trimis în instanţă de DIICOT, procurorii susţin că membrii reţelei Nordis au cheltuit din fondurile companiei, după bunul plac, sume exorbitante pe bunuri şi servicii care nu au nicio legătură cu obiectul de activitate al firmei, exclusiv în beneficiul personal.
„Chiar dacă nu toate aceste cheltuieli au relevanţă penală sub aspectul infracţiunii de delapidare, expunerea acestora este importantă în devoalarea modului în care, în mod cinic şi în dispreţ faţă de clienţi, pe de o parte, membrii grupării, constant, au invocat în explicaţiile oferite clienţilor, faţă de nerespectarea termenelor de construcţie şi livrarea unităţilor locative, dificultăţi financiare, scumpirea materialelor de construcţii. Pe de altă parte, s-au lansat în cheltuieli de lux şi plăcere care nu sunt efectuate în scopul desfăşurării activităţii economice, conform art. 25 din Codul fiscal. Astfel, au fost identificate, prin intermediul NORDIS TRAVEL SRL, cheltuieli de achiziţii zboruri (comerciale şi private) în valoare de nu mai puţin de 1.511.208 euro şi 805.984 lei, din care zboruri private 857.796 euro şi 691.948 lei. Facem precizarea că toate aceste cheltuieli nu au fost efectuate din fondurile societăţii de turism, ci din fondurile Nordis Management, fonduri constituite din banii clienţilor.”
Nordis Management achiziţiona servicii de la Nordis Travel, iar Nordis Travel achiziţiona servicii de închiriere avioane private sau elicoptere de la diferite companii de profil, achitând 1,5 milioane euro spre destinaţii de vacanţă din ţară şi străinătate: Nisa, Mykonos, Madrid, Paris, Delta Dunării.
„Din această categorie, cheltuielile cu zborurile private (atât avion, cât şi elicopter) constituie acte de delapidare, întrucât, analizând destinaţiile, datele şi persoanele care au beneficiat de acestea, s-a constatat că nu au absolut nicio legătură cu activitatea economică a grupului Nordis (promovarea proiectelor imobiliare), ci sunt efectuate exclusiv pentru vacanţe private, participarea la evenimente private, în beneficiul personal al soţilor Ciorbă Vladimir şi Vicol Ciorbă Laura Cătălina. În destinaţiile Nisa, Mykonos, Madris, Paris, etc, destinaţii care rezultă din documentaţia pusă la dispoziţie de operatori, nu au fost identificate târguri imobiliare sau alt eveniment de acest tip, întâlniri de afaceri în interesul companiei sau orice alt demers care să aibă legătură cu business-ul grupului Nordis.”
Stenograme – „Discutăm cu clienţii fericiţi / Foarte bine, că le-aţi promis…avioane”
Referatul procurorilor în dosarul Nordis conţine mai multe discuţii între parteneri din cadrul gupului, dar şi între angajaţi. Una dintre stenogramele incluse în dosar surprinde o discuţie între doi dintre parteneri, unul spunând că discută cu ” clienţii fericiţi”, replica celuilalt fiind ”Foarte bine, că le-aţi promis…avioane”.
„Discutăm cu clienţii fericiţi”, spune unul dintre parteneri, celălalt afirmând ”Foarte bine, că le-aţi promis…avioane”.
Răspunsul primit este: ”Păi aşa s-au făcut banii”, urmat de pecizarea: ”Banii care au construit aici”. ”Au fost odată nişte bani”.
„A fost o vreme”, spune intelocutorul.
Anchetatorii remarcă faptul că unul diintre acţionari îi reproşa altuia că nu ştie cum să racoleze noi clienţi sau să-i liniştească pe cei nemulţumiţi.
„Toţi clienţii care au venit, toţi mi-au zis aceeaşi chestie, existenţi mă refer, în fiecare lună spunem că luna viitoare şi s-au săturat de chestia asta”, ma afirma el.
DIICOT: Vicol și-a ascuns telefonul cu o zi înainte de percheziții
Procurorii arată în referatul de arestare că Laura Vicol „a ascuns bunuri care puteau constitui mijloace de probă, respectiv terminalul mobil pe care l-a utilizat până în data de 02.02.2025, aproximativ ora 23.00, dată la care a fost dezactivat, a doua zi, la data de 03.02.2025, cu ocazia percheziției domiciliare și, ulterior, la sediul DIICOT, prezentând un alt telefon mobil în contextul solicitării de predare a acestuia”.
Laura Vicol a fost interceptată în timp ce spunea apropiaților că a fost avertizată de descinderile mascaților:
Doamnă: Am văzut emisiunea mi-a plăcut
Laura Vicol: Ți-a plăcut?
Doamnă: Da, mi-a plăcut mult!
Laura Vicol: Da, păi trebuie să începi să vorbesc că oricum în lunile astea oricum nu mă credea nimeni și așa și acum tot îmi iau carne în frigider dar măcar nu mai iau masiv..
(…)
Doamnă: (neinteligibil) … seama
Laura Vicol: Da, pentru o campanie electorală, da adevărul oricum iese la iveală, ideea este că ne-a luat imaginea, demnitatea, ne-a luat reputația, ne-a luat bani și joi am aflat mi-a zis o amică bună de a mea, care lucrează undeva, că să mă pregătesc că vor să-l ia pe ăsta din casă, la fel cu scandal, cu nu știu ce, că să ne decredibilizeze și, indiferent ce spunem, să nu mai fim încrezuți
Într-o altă conversație, purtată cu un bărbat pe 31 ianuarie, Laura Vicol reiterează ideea că a fost avertizată de percheziții:
D.M.: Da eu nu-l cunosc pe soțul dumneavoastră dar are… cum să zic din ce am văzut eu
Laura Vicol: Domnule, nu-i hoț!
D.M. … N-are nici o frică, n-are nici o frică…
Laura Vicol: N-are nimic nu are dar el merge cu capul drept înainte, cum să vă spun….
D.M.: Da
Laura Vicol: Ne trezim la 6 dimineața, în fiecare dimineață, de când ne-au anunțat că vin de la DIICOT să le ia din casă, asta e cu totul altceva”
Angajate Nordis: ”Unde s-au dus banii? În șifonierul Laurei!”
Procurorii DIICOT acuză că Laura Vicol se implica activ în activitatea grupului Nordis, solicitând angajaților situații contabile și se implica în validarea punctelor de vedere întocmite față de controalele ANAF. Angajații au fost interceptați discutând despre acest lucru:
Oana Oprea: Au zis în termen de 180 de zile semnăm un contract de reziliere pentru că au fost unii care au luat 40.000 la 60.000 și le-a convenit să ia apartamentele înapoi și au făcut contract de reziliere și vă dăm în 4 luni banii eșalonat.
Zaharia Mihaela: Și pe naiba
Oana Oprea: Și apoi ăia când au văzut că n-au primit banii..
Zaharia Mihaela: ei… E urât aici, chiar e groaznic
Zaharia Mihaela: Vai de capul meu, mă, dar unde dracu s-au dus atâția bani mă, Oana mă?
Oana Oprea: eh… În șifonierul Laurei, în mașinile lui Vlad. în bijuteriile tuturor!
Zaharia Mihaela: Mă dar atât de mulți?
Oana Oprea: Păi, mama, calculează eu am luat atâta, ăla a aluat atâta, în…. Treptat! În timp, salariile care au fost, Sanda casă, eu apartamente, Emanuel cu copii, plimbări, vacanță petreceri, city break uri și de alea cum se numește….”
Zaharia Mihaela: Și banii nu veneau de nicăieri să se producă alții..
Într-o altă conversație, contabila grupului a fost interceptată spunând că i-a virat 40.000 de euro Laurei Vicol pentru o vacanță.
Doamna: Cât îi trimiți lu aia? 40.000 euro?
Oana Oprea: 40.000 EUR și i-a dat și lu Laura încă 40 banii cheltuiți în vacanță știi?
Doamnă: Vai de capul meu, da”
Implicarea Laurei Vicol în activitatea grupului Nordis ”rezultă fără dubiu”, acuză procurorii, din interceptări, realizate la începutul acestui an, reieșind că a solicitat contabilei situațiile companiei stocate pe un server.
C.: Am înțeles ce au mai cerut au mai cerut ceva
R. S. (contabila): Nu, mi-au cerut doamna Laura, soția lui domnul Vladimir, mi-au cerut niște lucruri și..
C: Ah, mă gândeam că de la Antifraudă de la..
Într-o altă discuție contabila este interceptată discutând cu o colegă despre cum trimiteau documentele de la Nordis Laurei Vicol:
O.O.C. Uite acum mi-am reluat activitatea și m-a sunat Vladimir și mă roagă să-i trimit punctele de vedere pentru management și Mamaia întocmite de doamna Pârvan.
R.S. (contabila): Păi, ieri am trimis la Laura punctul de vedere pentru management
O.O.C. M-a rugat să i le dau eu cu mai multe acte, i-am pregătit eu ceva.
DIICOT: Inspectori de la Fisc au ascuns neregulile de la Nordis; vizite la șeful ANAF
În cursul anului 2024, spune DIICOT, reprezentanții Nordis au început să facă presiuni asupra inspectorilor antifraudă care desfășurau activități de control și au solicitat audiență la președintele ANAF.
Astfel, la data de 19.06.2024, Gheorghe Emanuel Poștoacă a fost primit în audiență de președintele ANAF, întâlnire la care au participat și persoane cu funcții de conducere din cadrul DGAF, ocazie cu care Poștoacă a invocat presupusa durată nejustificat de mare a controalelor antifraudă, comportamentul necorespunzător al inspectorilor, audierea clienților grupului NORDIS, presupuse încadrări eronate ale unor operațiuni, analiza unor tranzacții intragrup.
„Relevante din acest punct de vedere sunt și declarațiile martorilor G.C.P. și D.D, inspectori în cadrul DGAF Structura Centrală, care au participat la controalele amintite vizând atitudinea numitului Ciorbă Vladimir Răzvan. Astfel, G.C.P. arată printre altele: ‘De la prima întâlnire, Ciorbă Vladimir foarte sigur pe el a venit la mine, s-a așezat la aceeași masă unde stătea echipa de control și mi-a spus mie direct că el știe cine ne-a trimis, respectiv DIICOT (…) Ceea ce vreau să precizez este că de fiecare dată când ne duceam să ridicăm documente, acesta ne amintea că urmează alegeri, că urmează schimbări la nivelul ANAF, și părea că știe foarte multe informații politice, inclusiv cine va ieși primar. (…) De multe ori ne-a atras atenția că, dacă el nu vrea, nu vom primi niciun act și vom sta de vorbă cu o armată de avocați. Cu toate acestea, foarte greu am reușit să ridicăm documente, probabil după ce erau reverificate și discutate de Răileanu cu Ciorbă Vladimir. (…) Mi s-a părut ciudat că acesta avea foarte multe informații și despre mine personal, întrucât mi-a atras atenția că am o plângere penală făcută de reprezentantul societății FIBER GLASS, și anume că au la bază motive politice. M-am simțit inconfortabil ca Ciorbă să îmi spună atât de multe și să încerce chiar să intimideze echipa de control”’, se precizează în documentele DIICOT.
Un alt martor declara, printre altele, că, ‘prin luna decembrie a anului 2023, Ciorbă Vladimir Răzvan ne-a transmis că va fi schimbată toată conducerea ANAF în perioada următoare, fără a specifica o dată anume, afirmație făcută probabil în ideea de a descuraja insistențele noastre pentru obținerea documentelor necesare controlului’.
Autor
-
Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News