Skip to content
Societate

Toate restricțiile vor fi ridicate la noapte! Fără mască de protecție, certificat PLF de localizare a călătorilor, iar magazinele și localurile revin la program normal

Inquam Photos/Octav Ganea

Starea de alertă din România va înceta de miercuri, de la miezul nopții, astfel că măsurile restrictive vor fi eliminate, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Potrivit acestuia, masca de protecție nu va mai fi obligatorie, nici în spațiile interioare, nici în exterior, operatorii economici vor funcționa fără restricții de oră sau capacitate, se renunță la formularul PLF și, de asemenea, certificatul digital COVID nu va mai fi solicitat la intrarea în România.

Cele mai importante precizări ale ministrului:

Faptul că guvernul a hotărât ridicarea stării de alertă se ajunge într-o situație nouă, în care toate restricțiile vor fi ridicate.

Voi face și recomandări profesionale, astfel încât impactul măsurilor să nu se soldeze cu o creștere a numărului de cazuri.

Prudența și responsabilitatea individuală trebuie să fie principalele atribute ale perioadei următoare.

Se renunță în primul rând la utilizarea măștii atât în spațiile exterioare, cât și în cele interioare nu va mai fi obligatorie, ea este necesară.

Nu vor mai fi limite privind accesul în diferite spații, în privința orarului.

Formularul PLF nu va mai fi solicitat. De asemenea, la intrarea în țară nu va mai fi solicitat certificatul electronic COVID.

Recomandarea este să fie consultate condițiile de călătorie, pentru că unele state solicită certificatul electronic.

Măsurile pe care le recomandăm cu tărie:

Noi ne găsim încă în situația unei transmiteri comunitare. Totuși 5.000 de cazuri pe zi, o incidență de 14 la mie în București și 100 decese sunt cifre care ne îndeamnă să fim prudenți, pentru a continua trendul descendent.

Măsurile recomandate sunt esențiale.

Purtarea măștii de protecție în spațiile deschise aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în spațiile închise, inclusiv în unitățile sanitare, în grădinițe, școli, universități.

Evitarea spațiilor aglomerate fie că sunt închise sau deschise.

Spălatul mâinilor, utilizarea unui antiseptic.

Mijloacele de transport în comun și unitățile de interes public trebuie curățate și dezinfectate periodic.

Persoanele care au simptome – testare, prezentare la medic, la centrul de evaluare.

Măsurile fac parte din pachetul de responsabilitate individuală.

Răspunsuri la întrebări:

Izolarea unei persoane simptomatice este normală. Aceeași recomandare o avem și pentru alte tipuri de boli, precum gripa. Controlul izolării va dispărea, dar asta nu înseamnă că dacă avem diagnostic trebuie să-i infectăm pe alții.

În ce privește carantina, procesul de evaluare a legislației continuă.

În momentul în care cineva are diagnostic pozitiv, imediat se izolează și primește concediu medical.

Să respecți condiția izolării este de bun simț.

Dacă un copil e simptomatic, nu îl trimit la școală în colectivitate.

Noi întotdeauna am pledat pentru o tranziție graduală și în cazul restricțiilor, și în cazul universităților. O perioadă de tranziție este necesară. Există o ordonanță care ar permite prin decizia Senatului universității o perioadă de tranziție.

La nivelul școlilor, activitatea a fost față în față și ea poate să continue.

Spitalele vor funcționa în sistem combinat. Unitățile sanitare care au tratat până acum pacienți COVID vor trata în continuare. Avem 5.000 de pacienți COVID. Pe măsură ce numărul va scădea, spitalele vor reveni la activitatea obișnuită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *