Skip to content
Politică

Tolontan: Ceea ce ne oripilează la Trump ne încântă la Cioloș!

stareapresei.ro

Jurnalistul Cătălin Tolontan face o comparație în ultimul articol publicat pe tolo.ro între situația din Statele Unite, când în cadrul ultimei dezbateri electorale Donald Trump a refuzat să afirme că în cazul pierderii alegerii își va recunoaște înfrângerea, și situația din România în care premierul Dacian Cioloș nu candidează în alegerile parlamentare, dar și-a lansat o platformă care îl propulsează drept unul dintre favoriți pentru conducerea viitorului executiv.

Astfel, Tolontan afirmă că refuzul lui Trump este percept drept „o insultă la adresa tradiției democratice a SUA” și o „relativizare a importanței votului”, în timp ce platforma lui Dacian Cioloș este „o scurtătură către guvernare”, iar lipsa candidaturii sale în alegeri, dar menținerea dorinței de a fi la guvernare reprezintă „simbolul neîncrederii în mecanismul democratic și, mai ales, în discernămîntul oamenilor care votează”.

Mai mult, jurnalistul readuce aminte de episodul de după câștigarea alegerilor prezidențiale din 2014 de către Klaus Iohannis, care a făcut la preluarea mandatului un gest de distanțare de stilul de conducere a fostului șef al statului, Traian Băsescu, și a afirmat că ”Voi fi președintele care respectă Constituția în litera și spiritul ei”. Dar, în acest moment prin acțiunile făcute de președinte și de premier totul se limitează la ideea de „unde scrie că nu e permis asta?!”.

„Ei susțin ca partidele să se ridice la nivelul candidatului Cioloș, iar alegătorii să fie demni de nivelul (intelectual, conceptual, de puritate sau cum?) al unei categorii speciale de susținători ai actualului guvern” susține Cătălin Tolontan.

„Aici nu contează dacă îi simpatizezi sau îi antipatizezi pe Dacian Cioloș, pe Vlad Voiculescu sau pe Cristi Ghinea, ci dacă accepți regulile democratice. Ne-am plictisit deja de ele? Nu mai sînt importante?”, se întreabă Tolontan.

De altfel, și Codru Vrabie, critică acțiunile din prezent în care Dacian Cioloș vrea să rămână la putere dar fără a fi investit prin vot popular, asemând situația unui viitor guvern Cioloș de după 11 decembrie cu Ungaria sub conducerea lui Viktor Orban.

„Prin susținerea eventualului guvern Cioloș II din afara Parlamentului, ne îndreptăm spre o formă de democrație iliberală originală, cu o spoială de aparență de stat-de-drept, adică exact visul dlui Viktor Orban”.

În încheiere, Cătălin Tolontan, laudă stilul și atitudinea moderatorului din a treia dezbatere prezidențială din Statele Unite, Chris Wallace, și afirmă că ceea ce lipsește în România politică actuală este un jurnalist precum acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *