Skip to content
București

Tolontan, dezvăluire cutremurătoare: proxeneți de minore, protejați de polițiști și procurori?

stareapresei.ro
" "

Jurnalistul Cătălin Tolontan face o dezvăluire cutremurătoare, în legătură cu un dosar instrumentat de către DIICOT, în care o rețea de proxeneți de minore pare să fi fost protejată de către diverși polițiști și procurori.

Luni, pe blogul Tolo.ro a apărut primul episod al investigației semnate de Cătălin Tolontan, Mirela Neag și Răzvan Luțac, unde cei trei ziariști de la Gazeta Sporturilor arată cum DIICOT a obținut în 2008 la ICCJ condamnări definitive pentru mai mulți proxeneți chinezi și români care au exploatat inclusiv fete minore.

" "

Partea nevralgică a cazului este că niciunul dintre polițiștii, procurorii și inspectorii de Gardă Financiară care îi ajutau pe mafioții chinezi nu a pățit nimic, cazul care-i privea în 2005 dispărând pur și simplu. Protectorii rețelei de pedofili au fost ridicați în grad, sunt încă activi sau pensionați cu mii de euro pe lună. Ion Craiu este unul dintre polițiștii interceptați de DIICOT când îi considera ”jegoși” pe cetățenii care reclamau lucrurile dubioase de la restaurantul ”Shanghai”, unul din locurile unde fetele erau duse să se prostitueze. Procurorii au pus la dosar convorbiri care arată cum Craiu făcea servicii șefului mafioților în 2005, de atunci el fiind avansat de două ori și promovat șeful Poliției Parlamentului. Ion Craiu (pensionat la cerere în august 2017) a fost golgeter la ASA Tg. Mureș și campion cu Steaua în 1987, cu un meci jucat în Ghencea.

Într-o discuție purtată duminică cu ziariștii de la GSP, colonelul pensionar Craiu (50 de ani) a recunoscut că mergea frecvent la restaurantul Shanghai și la salonul de acupunctură de acolo (obiectiv de care răspundea), dar a negat ferm că i-a protejat pe chinezi. „Vedeți voi ce o să se întâmple, o să vorbesc și eu, o să fiu rău și eu!” a încheiat el amenințător discuția, pe care nu a fost de acord ca Tolontan și colegii lui să o publice.

Găsiți AICI mai multe detalii din primul episod (inclusiv despre pedepsele derizorii pronunțate definitiv de către ICCJ în cazul „peștilor”, precum și despre acuzația potrivit căreia Ion Craiu i-ar fi mâncat porția uneia dintre fetele exploatate).

Marți, pe Tolo.ro a apărut al doilea episod al investigației, unde cei trei ziariști de la GSP arată că, după fostul șef al Poliției Parlamentului (colonelul Ion Craiu), încă două nume de ofițeri superiori sunt indicate de o altă victimă în cazul de trafic de minore al grupului de la „Shanghai”.

Fata i-a recunoscut pe ambii ofițeri în pozele arătate de procurorii DIICOT. Primul este un polițist cu care chinezii ar fi obligat-o să facă sex: colonelul Liviu Bărbos, de la Secția 7, pensionat între timp. Interesant este că, într-un acces de grandomanie, Bărbos i-ar fi fluturat pe sub ochi minorei legitimația și insigna de polițist. A doua figură identificată pe planșă de către victima care în timpul anchetei avea 16 ani este cea a unuia dintre procurorii activi și cu cea mai mare funcție militară din țară în acest moment. De atunci, procurorul Marius Olteanu Felician a fost promovat și el este azi șeful secție de Urmăriri Penale la Curtea de Apel Militară.

Fata de 16 ani susținea că magistratul era la masă cu chinezul, cu polițistul și cu ea, când ea și-a spus numele și vârsta. Fost șef al Gărzii Financiare București, Marius Olteanu Felician a asistat apoi, spune victima, la trimiterea ei cu polițistul la subsol, iar el însuși a rămas cu altă fată.

Contactat de către GSP, Marius Olteanu și l-a amintit pe chinezul Mihai ca pe „un tip plăcut și simpatic”. Procurorul a afirmat că abia luni, din dialogul cu Gazeta Sporturilor, a aflat că Mihai a fost condamnat pentru proxenetism de minori și trafic de persoane peste graniță. Magistratul a recunoscut că a fost „de câteva ori la Shanghai”, însă a negat „șocat și cu tărie” toate afirmațiile victimei.

Citiți AICI amănunte din al doilea episod, unde apar figurile celor bănuiți că ar fi protejat rețeaua de proxenetism și unde polițistul Liviu Bărbos neagă că s-ar fi culcat cu minora, dar susține cu seninătate că i-ar fi plăcut să facă sex cu ea.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *