Skip to content
Politică

Tolontan, radiografia anchetei privind noaptea alegerilor și ce poate face Laura Codruța Kovesi

Jurnalistul Cătălin Tolontan a făcut o analiză amănunțită despre ancheta comisiei parlamentare care „urmărește nu infracțiunile, ci eventualele derapaje din rolul instituțiilor democratice” care nu poate fi oprită de o ancheta a Parchetului General așa cum nici ancheta DNA nu a oprit „Comisia Ridzi”în 2009.

Jurnalistul aduce în discuție momentul în care deși în regulamentul Camerei Deputaților se  prevede la Art. 74, punctul 2 că ”anchetă parlamentară încetează de drept în momentul deschiderii unor proceduri judiciare privitoare la faptele sau activităţile care constituie obiectul ei”, discuțiile au mers înainte pentru că ”pe noi ne interesează oportunitatea cheltuielilor și controlul parlamentar asupra Guvernului, nu posibilele infracțiuni”. 

Astfel, Tolontan ridică întrebare: de ce ar bloca în 2017 o investigație a Parchetului cercetarea comisiei parlamentare, care include și audierea șefei DNA?

În ciuda funcției pe care Laura Codruța Kovesi o are, ea poate fi audiată în această comisie deoarece ”Comisia de anchetă parlamentară poate cita orice persoană care poate avea cunoştinţă despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului”.

Kovesi poate să nu se prezinte la audierea care va avea, cel mai probabil caracter public și deschis,dar în viziunea lui Tolontan, acest lucru ar reprezenta o altă mișcare de PR precum cea în care Laura Kovesi a dat vina pe Poliție că l-a scăpat pe Ghiță, deși nu exista nici un mandat de blocare a lui Ghiță.

În viziunea jurnalistului, „să deviezi, de dragul imaginii, culpa către instituții care nu se pot apăra, pentru că și-ar afecta metode operaționale, e îngrijorător pentru un șef de parchet.” ceea ce ar putea arăta tentația Laurei Kovesi de a refuza să meargă în fața comisiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *