Skip to content
Politică

Toma Petcu, primele precizări despre cazul Bădălău. Împotrivirea unui ministru EXCLUSIV

romanialibera.ro

Deputatul de Giurgiu Toma Petcu – vicepreședinte al ALDE – a oferit vineri pentru PSnews.ro primele precizări după ce Niculae Bădălău (senator PSD din partea aceluiași județ) l-a criticat public joi seară pentru absența senatorilor lui Călin Popescu-Tăriceanu de la votul pentru proiectul de lege gândit să treacă Balta Ogrezeni din subordinea Apelor Române în cea a Consiliului Județean Giurgiu.

CITIȚI ȘI: Tensiuni în coaliția de guvernare. Ce spune Bădălău despre ALDE

Concret: Petcu a declarat pentru PSnews.ro că nu a fost contactat niciodată nici de către Bădălău, nici de alt PSD-ist giurgiuvean, fostul ministru al Energiei dând de înțeles că lipsa senatorilor de la votul inițial venea ca urmare a faptului că proiectul de lege (inițiat – atenție! – nu de către Niculae Bădălău, ci de senatorul PSD de Constanța Tit-Liviu Brăiloiu) a întâmpinat împotriviri atât din partea ministrului Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, cât și din partea președintelui Comisiei de administrație din Senat, Florin Cârciumaru (ambii de la PSD).

În aceași declarație oferită PSnews.ro, Toma Petcu i-a dat replica lui Niculae Bădălău după acuzațiile acestuia legate de colaborarea locală dintre ex-ministrul ALDE și un fost deputat PDL / PNL, Dan Păsat, condamnat definitiv în 2013 la trei ani de închisoare cu executare pentru şantaj şi acte de comerţ, incompatibile cu funcţia de parlamentar.

„Până în acest moment, relația dintre PSD și ALDE la nivelul județului Giurgiu a fost una foarte bună, corectă și bazată pe principiul colaborării și al parteneriatului. Legat de acea nemulțumire a domnului Bădălău cu privire la acel proiect din Senat: niciodată nu mi-a spus și nu am avut o discuție cu dumnealui despre acel proiect și ce vrea să facă cu el. Eu, fiind inginer constructor, am făcut construcții hidrotehnice, mă pricep destul de bine în această zonă și aș fi putut avea o părere, o expertiză. Nu m-a consultat niciodată pe acest subiect.

Am înțeles că nemulțumirea lui a fost legată de faptul că senatorii de la ALDE n-au fost în sală. Eu știu de la colegii mei că nu lunea asta în care s-a votat, ci cu o săptămână în urmă domnul Ioan Deneș (ministrul Apelor și Pădurilor) nu a susținut în plen acest proiect și a spus că nu este bun, nu este oportun pentru ministerul pe care-l conduce dumnealui și pentru Apele Române (și este înregistrat pe bandă!). De asemenea, există un aviz negativ pe care Comisia de administraţie publică şi organizarea teritoriului (pe care o conduce domnul senator Florin Cârciumaru, președintele PSD Gorj), un aviz negativ în care se arătau și unele aspecte de neconstituționalitate. Și probabil că colegii mei senatori au decis – ținând cont și de poziția ministrului, și de acest aviz, dar neavând nicio discuție nici cu mine, nici cu domnul Bădălău – să nu participe, ca nu cumva de aici să se nască alte complicații: în primul rând pentru minister, dar și referitor la punctul de vedere al comisiei.

Pe de altă parte, declarația domnului Bădălău că ALDE Giurgiu se umple de PDL-iști este foarte gravă. Dumnealui cunoaște foarte bine organizația Giurgiu: organizația Giurgiu a fost construită nu de PDL-iști, ci de băsiști (de foști oameni care au lucrat cu Băsescu). Domnul Bădălău cunoaște foarte bine organizația și știe că nu avem astfel de oameni în organizație, ci oameni cu o probitate și o pregătire profesională foarte bună. Pe de altă parte, dacă și-ar analiza bine organizația, ar observa că la dumnealui sunt câteva persoane – chiar cu funcții – care au fost susținători frenetici ai domnului Băsescu, dar pe mine nu mă deranjează acest lucru și nu l-am comentat niciodată.

Legat de domnul Dan Pasat, vreau să spun că dumnealui nu a fost și nu este membru ALDE. Îl știu de peste 10 ani de zile. Am avut și am o relație de familie personală (am fost la nunta dumnealui, îi cunosc copiii), dar asta nu înseamnă că un om care la un moment dat a fost condamnat – pe drept sau pe nedrept (nu discut decizia instanței) – nu poate să mai aibă prieteni, cunoștințe și oameni cu care a rămas în relații foarte bune. Și de aici s-a speculat faptul că, atunci când eu am construit organizația Ogrezeni, iar domnul Pasat a participat la acea ședință – dar fără să se înscrie, ci ca simplu cetățean… De aici și până la faptul că ar fi membru ALDE este distanță foarte mare și nu se pune problema.

Restul aspectelor eu sunt convins că putem să le rezolvăm în primul rând pe plan local (prin dialog și prin argumentație), dar repet: domnul Bădălău nu m-a căutat să discutăm despre acest proiect. Și alte aspecte trebuie discutate la nivel național: cele legate de relaționarea pe care noi o avem cu PSD-ul. Repet: eu, până la acest moment, cu domnul președinte de la (organizația județeană – n.r.) PSD Giurgiu Marian Mina (care este și președintele Consiliului Județean) am o relație foarte bună. De asemenea, chiar și cu domnul Bădălău, din calitatea de senator PSD de Giurgiu. Această poziție a lui mă surprinde, în condițiile în care – repet – nu am discutat în prealabil despre acest proiect, ca să poată să fie nemulțumit în vreun fel”, a explicat Petcu.

Întrebat cum i se pare insistența bruscă a lui Niculae Bădălău pentru încheierea afacerii Ogrezeni, Toma Petcu a adoptat o poziție rezervată.

„E greu de spus, pentru că nu cunosc foarte bine substratul. Nestând de vorbă cu dumnealui, aș intra doar într-o zonă de speculații. Nu știu exact ce-și dorește. Dacă aș fi avut vreo discuție, probabil că mi-aș fi dat seama. Dar în acest moment mi-e greu să spun. Doar ce am văzut în mass media… Dar nu știu ce să spun. Nu cunosc foarte bine ceea ce-și dorește dumnealui”, a afirmat vicepreședintele ALDE.

Noi am insistat: este posibil să vedem repetat scenariul Belina? La rândul lui, șeful ALDE Giurgiu a răspuns negativ, susținând totodată că problema Bălții Ogrezeni s-ar putea rezolva printr-o hotărâre de Guvern, iar nu printr-un proiect de lege.

„Nu cred (că se va repeta scenariul Belina – n.r.). Acolo a fost o hotărâre de Guvern. Pe de altă parte, mie mi s-ar părea mai normal ca o hotărâre de Guvern să stabilească transmiterea acestor bunuri din domeniul public al statului (administrat de Apele Române) în domeniul public al Consiliului Județean. De obicei, hotărârile de Guvern fac lucrul acesta, nu legile. Dar repet: nu știu de ce se procedează așa. Asocierea cu Belina chiar nu cred că e cazul să fie făcută”, a zis Petcu.

În încheiere, chestionat asupra riscurilor unei rupturi dintre PSD și ALDE la nivelul județului Giurgiu, Toma Petcu a făcut din nou apel la dialog.

„Din punctul meu de vedere, nu. Aștept ca domnul Bădălău sau conducerea PSD Giurgiu (domnul Marian Mina) să avem o discuție pe această temă. Din punctul meu de vedere, nu se pune problema. Repet: tot timpul am avut o colaborare bună și corectă și nu am creat probleme în coaliție, dar probabil că necomunicarea și faptul că domnul Bădălău n-a venit să discutăm acest aspect ne-a adus în această situație”, a conchis Petcu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *