Skip to content
Puterea Știrilor Video

Tomac, despre programul de guvernare PMP: Alții promit ceea ce noi deja am făcut

Inquam Photos / George Calin

Într-un interviu pentru „Puterea Știrilor”, președintele PMP, Eugen Tomac, a declarat că programul de guvernare al partidului include transparența și gestionarea corectă a banilor publici prin introducerea intelegenței artificiale.

Totodată, Tomac susține că „programele de guvernare ale celorlalte partide sunt inspirate din proiectele de lege deja propuse de PMP, dar care așteaptă să fie aprobate de Camera Deputaților”, amintind de legea cu privire la reforma sănătății, eliminarea pensiilor parlamentarilor și  eliminarea subvențiilor pentru partide.

„În primul rând vreau să spun câteva chestiuni importante pentru că am observat că în această campanie electorală aproape toate partidele s-au inspirat și au promis că vor realiza lucruri pe care noi deja le-am făcut cum ar fi dezbaterea cu privire la reducerea numărului de parlamentari, dezbaterea cu privire la nevoia de a depolitiza sistemul de sănătate, dezbateri cu priviri la alegerea primarului în două tururi, dezbateri cu privire la eliminarea subvențiilor pentru partide.

Toate acestea sunt proiecte depuse de ani de zile de PMP. Este o realitate. Noi o putem demonstra oricând. Singurul partid care a depus un proiect de lege cu privire la reducerea numărului de parlamentari la 300 este Partidul Mișcarea Populară.

Niciun alt partid nu a depus o asemenea inițiativă în Parlament. Este o lege aprobată de Senat. Suntem singurul partid care a reușit să insiste pe această lege cu privire la eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari.

Nu le-am pus pe toate într-un pachet pentru a bloca Curtea Constituțională, ci le-am luat pe rând și am propus în Parlament inițiative prin care am cerut în Parlament să fie abrogate aceste prevederi. Toți promit că vor face.

Legea este în Parlament, este adoptată de Senat, nu are nevoie decât de un vot în Camera Deputaților. Domnul Ciolacu putea oricând să o supună la vot și deveneau toate istorie.

Deci tot ce propun ceilalți adversari politici că vor reuși să promoveze în viitorul Parlament, noi deja am făcut. Singura lege ce privește reforma în sănătate este inițiativa legislativă propusă de PMP, o lege elaborată de cei mai buni specialiști în domeniul sănătății. Acea lege este vitală pentru sistemul nostru de sănătate”, susține președintele PMP.

Întrebat de ce celelalte partide copiază ideile deja propuse de PMP, Eugen Tomac explică: „Mizează pe faptul că dacă unii dintre ei le prezintă altfel sau își creează un program electoral în care le prezintă ca și cum ar fi prima dată, ar fi mai convingători. Este fals. Românii știu că aceste legi există. Nu le doresc pentru că nu există voință politică. Totul este învăluit subtil în acest element al dezideratului neîmplinit pe care îl promovează ceilalț, pe care noi deja l-am făcut.

Eugen Tomac este de părere că „mai sunt multe de făcut”, dar susține că „România va face un salt uriaș în ceea ce privește reforma în administrație atunci când vom implementa o lege pe care noi o promovăm de ani de zile cu privire la transparența totală în administrație”.

„Sigur că mai sunt multe de făcut în ceea ce privește transparența. De exemplu, punctul nostru de vedere este că România va face un salt uriaș în ceea ce privește reforma în administrație atunci când vom implementa o lege pe care noi o promovăm de ani de zile cu privire la transparența totală în administrație.

Asta înseamnă că toate contractele pe care le încheie instituțiile publice să aibă obligația să le publice. Pe site-ul instituției să existe o rubrică numită <<transparență>> și acolo orice cetățean să găsească orice contract încheiat de o administrație publică.

Credem că legătura dintre cetățeni și instituții se va reface atunci când va exista mai multă transparență în ceea ce privește angajarea acestor resurse.

Nu doar transparența este suficientă. Am văzut că zeci de primari, după ce au fost aleși, au încercat să blameze vechea administrație pe principiul că au lăsat foarte multe datorii, că nu mai există perspectivă, că nu mai sunt bani sau soluții.

Întâlnim de foarte des această situație în care omul reclamă risipa banilor.

Din punctul nostru de vedere, pentru a opri risipa banului public avem nevoie de trei măsuri extrem de importante: să obligăm administrațiile publice locale, atunci când doresc să împrumute mai mult cu 5% decât bugetul unei comunități, să justifice și să explice populației, iar populația să valideze printr-un referendum la nivel local.

Soluția pe care o propunem noi este cu costuri zero. Cred că este momentul să avem mai multă încredere în instrumentele electronice. Un referendum organizat prin vot electronic înseamnă să le oferi cetățenilor dreptul de a se înscrie și de a participa electronic la un sistem de vot, fiind mult mai puternic și mai sigur decât doar votul consilierilor și în acest fel facem și economie în ceea ce privește risipa economiei și începem să lucrăm cu instrumentele electronice.

Tehnologia de ultimă generație ne garantează că nu niciun fel de dubiu în ceea ce privește rezultatul unui asemenea vot și noi milităm pentru acest vot. Atunci când vot putea introduce acest mecanism de vot electronic pentru un referendum organizat local, vom putea discuta deschis și cetățenii vor putea fi implicați în ceea ce înseamnă decizia cu privire la banii pe care îi angajează comunitatea, fiind un lucru extrem de important.

Un alt subiect care ține tot de bani. Atât timp cât statul este colector de venituri la bugetul de stat, trebuie să regândim întregul mecanism. Propunem ca pentru colectarea veniturilor la bugetul de stat, pe viitor să utilizăm inteligența artificială. 

Cred că vom face un salt extrem de mare pentru că, prin digitalizare, acest proces de colecatare a venitului la bugetul de stat, România poate ajunge, din codașa clasamentului la nivelul Uniunii Europene, în topul clasamentului. Este singura modalitate prin care putem, în mod corect și unitar, aplica legislația în ceea ce privește colectarea veniturilor la bugetul de stat.

Asta este viziunea PMP, ceea ce promovăm noi pentru că sunt miliarde de euro pe care statul nu reușește să-i adune și tocmai de aceea avem lipsuri foarte mari atunci când trebuie să angajăm bani din bugetul de stat pe domenii cheie, inclusiv în perioade de criză. Cred că este nevoie de mai multă implicare și noi vom insista pentru acest lucru pentru că România are nevoie de reforme fundamentale”, a conchis Eugen Tomac.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *