Skip to content
Politică

Tomac nu-şi pierde vremea cu unificarea dreptei. Vrea pol politic anti-PSD EXCLUSIV

cronicadefalticeni.com

Preşedintele PMP are o strategie simplă: PSD trebuie musai înfrânt iar pentru asta trebuie ca toţi adversarii social-democraţilor să se prezinte la viitoarele alegeri uniţi într-un front comun.

Cât priveşte mult discutata unificare a dreptei noastre, Eugen Tomac nu dă demersului nicio şansă, deşi se fereşte să o spună direct. Ce anume a spus concret liderul PMP pe această temă aflaţi citind în continuare interviul pe care Eugen Tomac l-a acordat PSnews.

Este sau nu cazul să se vorbească despre unificarea dreptei? 

Cred că este nevoie de un dialog mult mai strâns între partidele care consideră că o ameninţare reală la tot ceea ce ţine de dezvoltarea statului român şi la statutul nostru în Uniunea Europeană o reprezintă, din punct de vedere politic, PSD-ul. Este nevoie de un dialog consistent pentru a vedea dacă există suficiente puncte comune pentru a crea un pol politic care să poată deveni în ochii românilor o alternativă credibilă în vederea înlăturării PSD-ului de la putere. Am spus pol politic şi nu o uniune de dreapta pentru că nu toate partidele care în mod deschis îşi manifestă opoziţia faţă de PSD sunt neapărat şi de dreapta.

Spuneţi că, la această oră, necesară este configurarea unei tabere politice anti-PSD şi nu formarea unei alianţe de dreapta? 

Da, e nevoie să creăm un pol politic anti-PSD şi de altfel o asemenea construcţie este şi mai realistă.

Să presupunem că acest pol se construieşte şi chiar câştigă alegerile din 2020. Credeţi că o asemenea asociere politică ar fi capabilă să genereze o guvernare coerentă?

Cred că oricine vine la putere după 2020 şi elaborează un program de guvernare care să ţină cont de priorităţile ţării va face mult mai mult decât ceea ce a făcut PSD-ul în prezent.

V-am întrebat dacă ar putea genera o guvernare coerentă. Să nu uităm că există precedentele CDR, Alianţa DA, guvernarea PDL-PSD din 2009 şi toate au fost experimente eşuate.

Reiterez: cred că în sânul partidelor aflate în Opoziţie la ora actuala există suficienţi politicieni cu o experienţă vastă, capabili să genereze un program de guvernare care să se ghideze după priorităţile ţării: să atragă suficiente fonduri europene pentru a dezvolta România, să acorde o atenţie sporită educaţiei pentru că avem o rată de abandon îngrijorătoare, să aloce resurse suficiente pentru investiţii astfel încât România să se dezvolte,pentru că ceea ce se întâmplă la ora actuală este o condamnare la subdezvoltare şi o izolare de restul Europei. Deci cred că putem crea un program de guvernare care să fie pus în aplicare în mod coerent.

UDMR nu este parte din coaliţia aflată la guvernare, deci politic vorbind Uniunea este cazată în tabăra Opoziţiei. Personal, includeţi sau nu UDMR-ul în polul politic anti-PSD despre care vorbiţi?

UDMR este parte din construcţia actualei majorităţi, are un protocol cu PSD-ul, a susţinut toate ticăloşiile PSD până la ora actuală în Parlament, are foarte mulţi membri UDMR numiţi în actualul Executiv – nu sunt miniştri dar sunt secretari de stat, deci UDMR nu este în Opoziţie. Este la Putere în totalitate prin voturile pe care le dau în Parlament şi susţinerea fără rezerve acordată actualului Guvern.

Deci excludeţi UDMR?

Am spus doar ceea ce este evident şi privind o viitoare construcţie am spus doar că rămân de părere că acest pol trebuie să cuprindă forţele politice, parlamentare sau neparlamentare, care au un program consistent antiguvernamental.

Aţi pomenit de forţe politice neparlamentare. Aveţi pe cineva în vedere şi dacă da pe cine?

Nu, nu am pe cineva anume în vedere, spun doar că, pentru a atinge acest obiectiv politic extrem de îndrăzneţ (înlăturarea PSD – n.r.) e nevoie să eliminăm orgoliile şi să aducem la masă oameni cu viziune şi cu experienţă, capabili să genereze încredere. Şi soluţii, pentru ca polul respectiv să reprezinte o alternativă credibilă şi să funcţioneze.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *