Toni Greblă: Avem 915 secții de votare în străinătate. E un record absolut, dublu față de 2019

Sursă foto: Facebook/ Toni Greblă

Președintele Autorității Electorale, Toni Greblă, a declarat la emisiunea Live cu Rotaru și Kiss de la Digi24 că la alegerile din 9 iunie vor fi organizate 915 secții de votare pentru românii din străinătate, dublu față de alegerile din 2019.

Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente: Pentru prima dată în istoria alegerilor post-decembriste vor fi deschise 915 secții de votare. Este un record absolut, nicio țară din lume nu organizează 900 de secții de votare pentru cetățenii tărilor respective din străinătate. E dublu față de ce s-a organizat în 2019. Au fost vreo 450 atunci, acum sunt 915.

Cele mai multe secții de votare sunt în Italia

„Cele mai multe secții de votare, evident, sunt în Italia și sunt 156. Sunt în toate misiunile diplomatice și consulare ale României. Însă, evident că n-avem 156 de reprezentanțe diplomatice în Italia și atunci în unele orașe autoritățile locale au pus la dispoziție spații pentru organizarea alegerilor”, a spus președintele AEP.

Toni Greblă a spus că a fost dificil de organizat secțiile de votare pentru că și celelalte țări au și ele alegeri și clădirile sunt ocupate cu secții din țările respective, iar MAE a închiriat inclusiv spații private.

Președintele AEP a precizat că secțiile de votare pot fi găsite pe site-ul Ministerului de Externe, pe site-urile misiunilor consulare ale României și pe site-ul Autorității Electorale permanente, începând din seara de vineri

„În Spania avem sub 100 de secții de votare, dar foarte aproape de 100, avem peste suta de secții de votare organizate și în Marea Britanie și în Germania și în Franța și 52 de secții de votare, de exemplu în R. Moldova și 48 în SUA, după care cifrele încep să scadă până la țări unde există foarte puține sau doar o secție de votare, de obicei la sediul ambasadei”, a mai precizat Toni Greblă.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: