Toni Greblă o acuză pe Clotilde Armand că nu a asigurat condiții în secții

Sursa foto: Profimedia Images

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP) Toni Greblă, a dat garanții marți seară la Digi24 că în sistem nu sunt acceptate decât procesele-verbale care se potrivesc, adică cel scris de mână și cel electronic sunt același. El a criticat situația de la Sectorul 1, spunând că în ritmul actual, centralizarea voturilor se va termina în două zile, ceea ce e inacceptabil. Despre Clotilde Armand, el a spus că ea e cea care trebuia să asigure condiții pentru membrii birourilor electorale de sector.

„De aseară am spus că 25% din procesele- verbale conțin erori. Nu scapă filtrului, la birurile de sector, sunt verificate cu o aplicație care nu permite să se încarce în sistem procese verbale cu erori. Erorile se corectează. Una din cauzele care duce la erori e oboseala. Acei oameni au lucrat de duminică dimineață până noaptea la 4 până au terminat, în condițiile unui stres care s-a accentuat mai ales la numărarea voturilor, când legislația noastră permite ca în birou să se afle candidați, presă, observatori naționali și străini, și în acea înghesuială, gălăgie, numai să completezi aceste tabele nu ai dispoziția necesară. E timpul ca după aceste alegeri să modificăm legislația, nu îi poți cere unui om după 25 de ore de stat în stres… Cert e că procesele verbale intră în sistem mereu corectate. AEP și BEC nu au competență pe aceste activități de verificare, BEC are competența de analiza plângeri, contestații după ce au rămas definitive, încărcate în sistem. Dar. în timpul activității biroului electoral de sector nimeni nu intervine. Dacă biroul electoral, cu specialiștii INS nu descoperă cauza unei erori, se recurge la renumărarea voturilor, decizie care aparține biroului de sector, se renumără voturile. Fără un proces verbal de corectură, aceste procese verbale nu sunt primite de sistem. Dacă conțin erori, sistemul refuză înregistrarea lor. Am verificat și, față de alegerile din 2019, 2020, la toate categoriile de voturi, voturi nule sunt o cifră între 3,2 și 3,8%, cifră regăsită și pentru voturile la europarlamentare în străinătate, unde votul a fost mai simplu, un singur buletin”, a declarat Toni Greblă.

Întrebat despre acuzațiile pe care i le aduce Clotilde Armand, primarul sectorului1, șeful AEP a declarat că „atribuțiile AEP se opresc când în secție votarea s-a încheiat. Din acel moment, acolo e competența primarului de sector, a primarilor de localități ca să asigure condiții bune de lucru pentru membrii birourilor electorale de sector. Se știa că e aglomerație la depunerea materialelor, știam că va fi caniculă”.

„Clotilde Armand nu a luat nicio măsură ca să asigure condiții normale de lucru pentru acești oameni, și asta e una din cauzele pentru care operațiunea de centralizare a rezultatelor alegerilor a întârziat foarte mult. Ieri a fost suspendată activitatea la unele birouri. Azi avem 10 județe a căror activitate e suspendată. Am dat comunicat comun cu BEC în care le-am cerut să continue activitatea până la finalizare. Biroul de sector 1 mai are 76 de secții de verificat din 166, adică vor termina în următoarele două zile dacă lucrează așa, e inacceptabil”, a spus Toni Greblă.

Citeste mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: