Toni Neacșu, critici dure pentru Nicușor Dan în scandalul pentru extinderea SPITALULUI oncologic Sanador

Sursa foto: Nicușor Dan

Toni Neacșu, avocat, fost judecător și fost membru al CSM, a punctat, într-un mesaj postat pe facebook câteva precizări legate de scandalul în care este implicat prezidențiabilul Nicușor Dan, actualul primar al Capitalei, după ce a fost acuzat că ar fi împiedicat construcția unui spital oncologic pentru copii. Toni Neacșu susține că „executarea cu bună credință a hotărârilor judecătorești rămase definitive reprezinta esența unei societăți clădite pe domnia legii, nu a bunului plac.”

Întreaga discuție a pornit, după ce Crin Antonescu și Nicușor Dan au avut un schimb de replici în privința extinderii clinicii oncologice Sanador. Proiectul a fost blocat timp de doi ani, iar Crin Antonescu l-a acuzat pe contracandidatul său de întârziere.

Nicușor Dan, amendat în procesul cu SANADOR, după ce a sfidat o hotărâre definitivă a instanței

În luna octombrie a anului 2023, Nicușor Dan – primarul general al Capitalei – suferea o înfrângere definitivă în procesul cu Spitalul Sanador. Punctul de pornire al acestui proces l-a reprezentat refuzul lui Nicușor Dan de a emite o autorizație de construire cerută de Sanador pentru sediul din Piața Victoriei, în Str. Sevastopol nr. 3A, Sectorul 1.

Primarul general al Capitalei a decis să blocheze extinderea celui mai mare Centru Oncologic, parte a celui mai mare spital privat ce urma a mari capacitatea de tratament radioterapeutic pentru accesul mai multor pacienți oncologici, „explicând” doar că ”proiectul propus nu respectă prevederile regulamentului de urbanism al zonei CA2 aferent Planului Urbanistic General, cel puţin în privinţa retragerilor laterale.” (detalii AICI)

„Nimeni nu realizează dâmbovițenismul ieftin și sfidător cu care primarul Nicușor Dan a înțeles să emită o autorizație”

„Atunci când obligația judecătorească e stabilită în sarcina unei autorități sau instituții publice neexecutarea cu rea-credință frizează și legea penală. Văd că nimeni nu realizează dâmbovițenismul ieftin și sfidător cu care primarul Nicușor Dan a înțeles chiar în timpul campaniei electorale (ieri-30.04.2025) să emită o autorizație la care era obligat de justiție încă din 2023.

În cuprinsul autorizației de construire, chiar sub semnatura Primarului mun. București, apare mențiunea că acest act este nelegal, fiind emis de primărie cu încălcarea competenței ( art. 4 lit c din Legea 50/1991). Chiar emitentul autorizației, Primarul Nicușor Dan, executând în bătaie de joc o hotărâre judecătorească, lăsa loc pentru orice doritor să ceară și sa obțină în justiție anularea acesteia autorizații, de vreme ce este emisă de un organ administrativ necompetent.

Realitatea juridică este aceea că Primăria municipiului București, prin primar, a fost obligat definitiv prin justiție încă din data de 11.10.2023 să emită autorizația de construire pentru un spital oncologic, un proiect privat. O hotărâre judecătorească nu se discuta, se executa. Legea (Legea 554/2004) prevede un termen de 30 de zile pentru executarea obligațiilor stabilite prin contenciosul administrativ. Deci la 11.11.2023 a expirat termenul legal în care autorizatia trebuia emisa iar hotararea judecătorească executată. Întârzierea până ieri e de exact 536 de zile.

„Pentru că obligația nu a fost executată de bunăvoie Primarul municipiului București a fost dat în judecată pentru a fi obligat să execute ceea ce trebuia să facă de bunăvoie. În această situație legea prevede că autoritatea administrativă poate fi obligată doar prin stabilirea unor amenzi pentru fiecare zi de întârziere, plătită de instituție, nu de persoana responsabilă. Ca atare, Primarul municipiului București a fost obligat să plătească o amendă de 20% din salariul minim pe zi de întârziere și încă 100 de lei pe zi întârziere cu titlu de penalități, de către Tribunalul București (în data de 29.01.2024, rămasă definitivă la 5.06.2024). Ca atare, instituția Primarului mun București (adică primăria, nu persoana fizică) urmează să plătească din bugetul public amenda și penalitatea pe exact 329 de zile – (660 lei x 329= 217.000 lei)+( 100×329=32.900)= 250.040 lei

Cum aceste sume sunt ridicole față de bugetul primăriei și valoarea economică a investiției înțelegem de ce primăriile și celelalte autorități publice își bat joc de hotărârile judecătorești prin care sunt obligate sa execute ceva. În mod normal instituția ar trebui sa se întoarcă impotriva Primarului care a refuzat să semneze astfel incat acesta sa plătească din buzunarul lui.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: