Toni Neacșu: Scurgerea în presă a înregistrărilor conținând detalii din viața privată a lui Piedone, o mizerie a DNA

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Avocatul Toni Neacșu este de părere că scurgerea în presă a înregistrărilor conținând detalii din viața privată a lui Cristian Piedone „este o mizerie a DNA, învățată și exersata in vremurile de tristă amintire ale terorii judiciare practicate în deceniul negru al lui Traian Băsescu”.

„În primul rând, toată urmărirea penală este nepublica și divulgarea de informații nedestinate publicității, inclusiv constând în acte de urmărire penală, transcrieri ale interceptărilor sau probe din dosar, constituie infracțiune. Dacă e săvârșită chiar de procurori fapta e și mai gravă, existând cauze de agravare.

În al doilea rând, ceea ce s-a publicat în presă nu este un extras din conținutul ordonanței de punere in mișcare a acțiunii penale, care în mod tradițional mai scapa prin presă, ci este chiar redarea unui proces verbal de transcriere a unor convorbiri interceptate. Adica o proba din dosar. Asta înseamnă că cel mai probabil sursa scurgerii este chiar din interiorul DNA, pentru că avocații lui Piedone nu numai că nu au interesul să facă public așa ceva, dar cel mai probabil nici nu au avut acces la dosarul penal integral. Cei de la aktual24, care ca jurnaliști nu au nici o vină, au recunoscut deja că au avut acces nu numai la ordonanța de instituire a controlului judiciar, ci direct la procesele verbale de transcriere din dosar”, spune Toni Neacșu.

Procurorii, obligați să respecte chiar în cadrul urmăririi penale dreptul la demnitate și la viață privată

„În al treilea rând, procurorii sunt obligați să respecte chiar în cadrul urmăririi penale dreptul la demnitate și la viață privată a celor cercetați, inclusiv prin păstrarea în dosar doar a acelor convorbiri telefonice care au legătură directă cu infractiunea cercetată. Discuții telefonice cu soția din iunie 2025 nu pot avea legătură directă cu fapte care au avut loc in trecut, adică în martie 2025. Convorbirile telefonice care privesc viața privată a celor anchetați, mai ales cele care ii pot pune în situații dificile, pur și simplu nu sunt transcrise si nu sunt păstrate in dosare. Una din principalele obligații ale procurorilor este respectul demnității umane ( art. 11 Cpp), iar orice comunicare in afara cadrului procesual a actelor din dosar nu se poate face decât intr-un cadru strict si doar prin purtatorii de cuvant ( art. 66 alin 3 din Legea 404/2023).

DNA a comunicat oficial ca scurgerea de informații din dosar nu li se datorează. Conducerea DNA se pripește si încearcă să îngroape subiectul așa cum a facut-o mereu: au întrat și avocați în dosar, deci ei sunt de vină. Cred că in 5 min se poate afla la ce acte din dosar au avut acces avocații si ce copii dupa dosar li s-au înmânat, am certitudinea că nu la intreg dosarul, iar in acel moment vom avea dovada ca un cerc restrâns de persoane putea divulga catre presă acele documente.

Cred că de data aceasta Parchetul General este cel care ar trebui să cerceteze cine a săvârșit o infractiune de divulgare informatii nedestinate publicitatii. Ministrul Justiției, sub autoritatea căruia funcționează procurorii, trebuie sa ceară public această cercetare penală. Simpla apariție in presă a acelor convorbiri rușinoase inseamna ca s-a săvârșit o infracțiune, iar parchetul general are obligația prin lege să cerceteze orice infracțiune de care are cunoștință”, a mai explicat Toni Neacșu.

Autor

  • Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: