Skip to content
Siguranța cetățeanului

Top 10 cele mai grave epidemii din istorie care au ucis sute de milioane de oameni

wikipedia.org

Cele mai grave epidemii din istorie au ucis sute de milioane de oameni și au schimbat de fiecare dată societatea de la vremea respectivă. 

Din cele mai vechi timpuri, epidemiile au pus la grea încercare statele din toată lumea. Unele epidemii au fost atât de grave încât au lăsat un impact permanent asupra populației la acea vreme. 

 

Ciuma lui Iustinian (Imperiul Bizantin, 541-750)

 

Ciuma lui Iustinian a lovit Imperiul Bizantin între 541 și 542 d.Hr. și a fost o pandemie care a produs cele mai multe decese în toată istoria omenirii. Istoricii consideră că victimele ciumei lui Iustinian au fost între 25 și 100 de milioane moarte de-a lungul a două secole, potrivit ancient.eu.

Epidemia de ciumă s-a răspândit foarte rapid deoarece a fost transportată de șobolanii prezenți pe nave, care la rândul lor aveau purici infectați cu bacterii. Acești șobolani cu purici infectați au călătorit în toată lumea, din China în Africa de Nord și în Mediterană. Această ciumă rămâne una dintre cele mai grave epidemii din istorie, cu efecte devastatoare asupra puterii Imperiului Bizantin în care mii de persoane mureau zilnic, ori de la boală, ori de la foamete. 

 

Moartea Neagră (Europa, 1346-1350)

 

„Moartea Neagră”, sau Marea ciumă bubonică, a ajuns în Europa în 1347, unde a ucis peste 75 de milioane de persoane și a afectat peste 50% din populația Europei, potrivit abc.net. A fost denumită „moartea neagră” deoarece pe piele apăreau anumite pungi cu puroi – numite „buboane” – care în ultima fază se umflau exagerat de mult și deveneau negre pe piele. A fost cea mai periculoasă formă de epidemie de ciumă cu care s-a confruntat umanitatea. 

Simptomele acestei boli începeau cu umflarea ganglionilor limfatici, iar după 6-10 zile de la apariția primelor simptome, persoanele mureau cu dureri foarte mari din cauza, rămânând una dintre cele mai grave epidemii. Ciuma bubonică s-a răspândit ușor din cauza lipsei igienei din secolul XIV, fiind transmisă prin animalele vii de pe străzi sau animalele ucise pe străzi, păduchi, paraziți, apă potabilă nesănătoasă sau infectată, armată și salubrizare ineficientă sau inexistentă, arată wikipedia.org

Populația creștină i-a acuzat pe evrei de apariția acestei ciume și răspândirea epidemiei, ceea ce a dus la un război împotriva evreilor, precizează worldatlas.com. Alții credeau că „moartea neagră” este o pedeapsă divină și se apropia sfârșitul lumii. Lipsa forței de muncă în agricultură a provocat foamete și alte persoane și-au pierdut viața. Moartea neagră rămâne cea mai violentă pandemie ținând cont de simptomele foarte puternice. 

Cazuri de ciumă bubonică apar și în zilele noastre în China. 

 

Gripa spaniolă (1918-1920)

 

Gripa spaniolă este una dintre cele mai grave epidemii din istorie, provocând moartea a peste 50 de milioane de oameni. A început în timpul celui de-al doilea război mondial și s-a răspândit rapid în toată lumea când războiul s-a încheiat și militarii au plecat spre țările lor de origine. Primele cazuri descoperite au fost în SUA. Se estimează că aproape 500 de milioane de persoane au fost purtătoare de virus în toată lumea, potrivit cdc.gov.

Spital cu pacienți cu gripă spaniolă, sursa: wikipedia.org

Fără vaccin și fără antibiotice care să trateze efectele secundare ale infecției, măsurile luate de autorități s-au rezumat la izolare, carantină, igienă și dezinfectanți. Măsurile respective nu au reușit să trateze problema, ci doar au oprit răspândirea ei. 

 

HIV/SIDA (1960-prezent)

 

Epidemia HIV/SIDA a început la 1960 și ține până în zilele noastre, ucigând în fiecare an alte persoane. De la începutul epidemiei, peste 39 de milioane de oameni și-au pierdut viața, fiind una dintre cele mai grave epidemii din istorie. Doar în 2018, au murit 770.000 de oameni de la HIV/SIDA, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

La începutul apariției virusului, se considera că este transmis doar la bărbații gay prin contact sexual, dar ulterior s-au descoperit cazuri de transmitere și la cuplurile heterosexuale. Ceea ce la început era homofobie, a devenit pericol pentru toți oamenii cu viață sexuală activă. 

Astăzi, peste 37 de milioane de oameni trăiesc în toată lumea cu HIV/SIDA, iar dacă au tratament medical adecvat, atunci speranța de viață crește semnificativ. Virusul este foarte agresiv în Africa Sud-Sahariană, unde se găsesc cel puțin 68% din cazurile globale, informează worldatlas.com. Epidemia HIV/SIDA continuă și în zilele noastre în toată lumea, reușind să se transmită prin contact sexual neprotejat, prin transfuzii sânge contaminat, transplant, injecții, intervenții chirurgicale, utilizarea acelor în comun (tatuaje, piercing, manichiură, seringi pentru droguri etc).

 

Ciuma Modernă (1894-1903)

 

A fost a treia pandemie de ciumă care a izbucnit în China și a afectat inclusiv Europa – după cele două menționate mai sus – și rămâne una dintre cele mai grave epidemii din istorie. În toată lumea, Ciuma Modernă a ucis peste 12 milioane de persoane, însă în Europa a făcut mult mai puține victime decât în trecut. 

Europa a reușit să scape de efectele devastatoare ale ciumei moderne care din Hong Kong a fost răspândită în toată lumea. Dacă în India și China se înregistrau circa 12 milioane de morți, Europa avea doar câteva mii de victime. Însă cazurile de ciumă au apărut și în secolul XX în Europa. În 1945, în orașul italian Taranto, se înregistrau 30 de cazuri de ciumă și 15 morți, informează royalsociety.org.

 

Gripa asiatică (1957-1958)

 

Gripa asiatică din anii 1957 și 1958 este una dintre cele mai grave epidemii din istorie și a ucis peste 1,1 milioane de persoane în toată lumea. Primele cazuri au fost raportate în Singapore, Hong Kong și Statele Unite ale Americii. Rata de mortalitate a fost estimată la 3%. 

Primele simptome erau asemănătoare unei răceli, care se transformau în complicații precum pneumonia, precizează britannica.com. Un vaccin a apărut foarte rapid și a oprit efectele devastatoare ale epidemiei gripei asiatice. 

 

A șasea epidemie de holeră (1899-1925)

 

A șasea epidemie de holeră a afectat foarte puțin vestul Europei, însă a fost devastatoare în Rusia (500.00 de morți între 1900 și 1925), în Filipine (200.000 de victime) și în India (800.000 de persoane decedate), potrivit wikipedia.org.

Este una dintre cele mai grave epidemii care s-a extins la nivel global, dar Europa a reușit să evite holera în urma unor măsuri stricte de igienă. 

Holera anunțată în presa din Franța. Sursa: wikipedia.

 

Gripa rusească (1889-1890)

 

Una dintre cele mai grave epidemii din istorie a fost și „gripa rusească” care a izbucnit în octombrie 1889 și s-a terminat în decembrie 1890. Primul caz a apărut în Imperiul Rus și ulterior în Statele Unite ale Americii. În toată lumea gripa rusească a ucis peste 1 milion de oameni, potrivit globalsecurity.com

 

Gripa din Hong Kong (1968-1969)

 

Gripa din Hong Kong rămâne una dintre cele mai grave epidemii care a început în 1969 și în doar un an de zile a ucis peste 1 milion de oameni în toată lumea. Primul caz a apărut în Hong Kong, de unde provine și denumirea. În doar două luni, gripa a ajuns în Filipine, nordul Australiei și Europa, ajungând pe toate continentele. Doar în SUA, epidemia gripei din Hong Kong a ucis peste 100.000 de oameni. 

 

A cincea epidemie de holeră (1881-1986)

 

A cincea pandemie de holeră s-a extins din Asia și Africa spre continentul european sau America Latină. A ucis circa 900.000 de oameni, potrivit worldatlas.com, și este una dintre cele mai grave epidemii din istorie afectând numeroase state europene care au fost nevoite să-și îmbunătățească sistemul medical pentru a-i trata pe oameni. Cea mai afectată țară din Europa a fost Germania, unde doar în Hamburg au murit peste 8.600 de persoane.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *