Din păcate, dar deloc surprinzător, oamenii în general tind să fie neglijenți când vine vorba de securitatea computerelor, sau a conturilor online pe diverse platforme, în special în ceea ce privește parolele. Poate din cauza lenei, a dificultății de a-și aminti șiruri complexe sau pur și simplu a indiferenței. Orice ar fi, cele mai folosite parole sunt și cele mai slabe din punct de vedere al securității.
Furnizorul de VPN NordPass a publicat ediția din 2023 a celor mai comune 200 de parole din lume, iar puține dintre ele sunt sigure. Primele 10 pot fi sparte în mai puțin de o secundă folosind unelte simple de forță brută. Un atac de forță brută este atunci când infractorii cibernetici folosesc software în încercarea de a ghici datele de conectare prin încercare și eroare. Software-ul de forță brută funcționează prin introducerea mai multor combinații diferite de date de conectare până când reușește să găsească o potrivire. Deși poate părea ineficient să încerci să ghicești parolele prin încercare și eroare, software-ul folosit de infractorii cibernetici poate procesa trilioane de combinații de parole într-un timp foarte scurt.
Compania a prezentat și un Top 20 al celor mai parole parolelor folosite de români și cât de repede pot fi sparte de către hackeri, pe care vi le prezentăm mai jos:
Așadar, în România, cea mai comună parolă este ”admin”, folosită de 15.118 utilizatori din eșantionul testat, urmată de ”123456”, folosită de 8.375 de utilizatori, ”123456789”, ”password”, ”12345678”, ”digi”, ”parola”, ”qwqwqwqw”. Toate acestea au un grad de dificultate zero pentru infractorii cibernetici, putând fi aflate în sub o secundă.
Urmează pe locul al nouălea ”gavrila123*-”, care poate fi spartă în 11 luni, iar Top 10 este încheiat de ”deep1234”, care poate fi spartă în 57 de secunde.
Alte parole comune folosite de români sunt: ”p@rola12#$” (trei ore), ”Server200” (20 de minute), ”alexandru” (trei secunde), ”reebok88” (38 secunde), ”pasword123” (54 de secunde). Urmează alte trei care pot fi sparte în sub o secundă, respectiv: ”andrei”, ”12345” și ”1234567890”. Top 20 este încheiat de ”troglodit”, care poate fi spartă de hackeri într-o zi.
Există însă și o parolă care iese în evidență ca fiind imposibil de spart. Potrivit NordPass, ”viatavesnica26” este a 11-a cea mai comună parolă folosită de români (2.040 de utilizatori din studiu), dar care spre deosebire de celelalte îi pune în dificultate pe hackeri cărora le-ar lua câteva secole să o ghicească.
Lista de parole a fost realizată în parteneriat cu cercetători independenți specializați în cercetarea incidentelor de securitate cibernetică. Aceștia au evaluat o bază de date de 4,3 TB extrasă din diverse surse publice disponibile, inclusiv cele de pe dark web. NordPass menționează că nu a achiziționat sau cumpărat date personale pentru a realiza acest studiu.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News