Top 3 probleme cu care se confruntă constructorii din România

Erbasu PS News

Într-o conversație telefonică în emisiunea „Puterea Știrilor” de la PS News, Cristian Erbașu, șeful Federației Patronatelor Societăților din Construcții, a discutat despre câteva dintre cele mai urgente probleme cu care se confruntă industria construcțiilor în România.

Întrebat care este cea mai mare problemă din domeniul construcțiilor, președintele FPSC a declarat că nu este vorba doar una singură, ci mai multe.

„Sunt mai multe probleme. Am vorbit de cea cu forța de muncă. Pe lângă, o altă mare problemă reprezintă componenta fiscală. Se încasează foarte târziu facturile aferente producției și băncile sunt destul de reticente în a acorda linii de credit, scrisori de garanții către companiile de construcții. E un domeniu riscant, un domeniu greu bancabil. Prin urmare, și aici cred că statul ar trebui să intervină, pentru că altfel capabilitatea companiilor de a executa numeroasele investiții în viitor nu va crește decât avem nevoie. Deci, problemele financiare”, a declarat acesta.

El a subliniat că birocrația este o altă problemă ce afectează construcțiile.

„Alte probleme majore sunt în ceea ce privește birocrația. Ne aflăm într-un labirint. În domeniul construcțiilor, în domeniul, să zic așa, investițiilor, mai ales dacă vorbim de investiții cu fonduri europene, dar nu numai, s-a cam genera generalizat situația, ne lovim de o documentație extrem, extrem de laborioasă, care necesită atât de mult timp și atât de mulți oameni, încât practic folosim mai mult personal pentru a face aceste documente decât personal pe care îl folosim în realizarea investițiilor. Deci, pe un șantier de multe ori avem mai mulți oameni care fac hârtii decât oameni care stau pe șantier să execute și să coordoneze muncitorii în execuția lucrărilor”, a adăugat liderul FPSC.

În ceea ce privește digitalizarea în construcții, Erbașu a recunoscut că România este în urmă față de alte țări europene. El a subliniat că digitalizarea va fi crucială pentru eficientizarea proceselor din industria construcțiilor și pentru reducerea birocrației.

„Avem mult de realizat în domeniul acesta, în construcții, mai ales, sunt destul de în urmă. Evident că depinde de toți factorii implicați, inclusiv de stat. Există în dezbatere anumite reglementări ca în viitor să proiectele să se deruleze într-un sistem digitalizat, mai ales cele cu statul. Însă pentru aceasta ne trebuie specialiști, trebuiesc mii, poate chiar zeci de mii de specialiști, capabil să lucreze digitalizat, începând cu beneficiarii și cel mai mare beneficiar e statul, continuând cu proiectanții, consultanții, constructorii și de ce nu cu furnizorii de materiale.

Deci este un întreg lanț care trebuie să se familiarizeze în a lucra digitalizat, a lucra programe specializate, a lucra în BIM. BIM este un sistem de lucru digitalizat deja foarte aplicat în vestul Europei și în alte țări dezvoltate din lume. Însă la noi se află este într-o stare incipientă, doar câteva persoane, mai ales din proiectare, care au avut, să zicem, interesul de a se documenta, cunosc despre ce e vorba. Deci aici este vorba de o formare a personalului în digitalizare”, a concluzionat Cristian Erbașu.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: