Skip to content
Sport

Top 4 cele mai eficiente metode să te laşi de fumat

Ştii că este un obicei nociv pentru sănătate, aşă că ai hotărât (pentru a câta oară?) să renunţi la el. Cum însă este mai uşor de zis decât de făcut, ai putea avea nevoie de ajutor pentru a-ţi duce intenţiile onorabile la bun sfârşit.

De ce este atât de dificil să renunţi la fumat?

Fie că fumezi de un an sau de zece, renunţarea la ţigări nu este floare la ureche, informează site-ul de lifestyle eva.ro. Şi asta deoarece implică atât o dependenţă fizică de nicotină, cât şi un ataşament psihologic, fumatul devenind un obicei bine înrădăcinat în existenţa ta de zi cu zi.

Cu alte cuvinte, atunci când te hotărăşti să te laşi de fumat, nu ai de înfruntat doar simptomele de sevraj specifice renunţării la nicotina care îţi dădea o stare de bine, ci şi obişnuinţa de a fuma o ţigară la cafea, când ieşi cu prietenii la o terasă, în momentele de stres sau de relaxare etc.

De aceea, pentru a reuşi să te laşi de fumat, este esenţial să acorzi atenţie ambelor aspecte ale problemei. Iată ce ai putea face:

1. Încearcă terapia de substituţie a nicotinei

Terapia de substituţie nicotinică (TSN) este una dintre cele mai puternice arme de care dispui – pe lângă voinţă şi motivare – când te hotărăşti să renunţi la fumat. Ce implică aceasta? Îndepărtarea simptomelor specifice de sevraj prin furnizarea organismului a unor doze mici de nicotină, în absenţa substanţelor periculoase pe care le conţine o ţigară.

În acest sens, poţi recurge la folosirea plasturilor, a gumelor de mestecat, inhalatorilor, spray-urilor nazale ori a tabletelor sublinguale, toate având ca ingredient principal nicotina.

2. Urmează un program de terapie psihologică

Fiindcă fumatul implică şi o dependenţa psihologică de ţigări, nu este suficient să abordezi problema doar cu ajutorul terapiei de substituţie a nicotinei. Aşadar, asociază acestei metode de tratament şi un program de consiliere psihologică, menită să te ajute să îţi dezvolţi mecanisme eficiente pentru a face faţă renunţării la fumat şi a simptomelor asociate.

3. Evită factorii declanşatori

Fiecare fumător are propriii declanşatori – acei factori cu care asociază obiceiul de a fuma. Cei mai comuni includ cafeaua, alcoolul şi ceilalţi fumători din cercul social. Ce poţi face, mai ales în prima etapa a renunţării, pentru a nu ceda tentaţiei de a fuma? Ei bine, încearcă să eviţi toţi aceşti factori declanşatori, renunţând – măcar temporar – la alcool şi la cafea (o poţi înlocui cu ceai negru, verde etc.) şi la ieşirile în spaţiile în care se fumează.

Astfel, chiar dacă ieşi în oraş cu prieteni fumători, aceştia nu te vor putea tenta fumând în prezenţa ta.

4. Ţine-ţi mintea ocupată

În primele zile, poate chiar săptămâni de la renunţarea la fumat, este important să încerci să te implici în cât mai multe activităţi care să îţi ţină mintea ocupată. Fă o curăţenie generală a casei, dacă activitatea te relaxează sau măcar reuşeste să te preocupe suficient de mult încât să îţi ia gândul de la ţigări, aleargă, citeşte o carte, lucrează în grădină, fă sport etc.

Şi nu uita să te sprijini pe ajutorul celor dragi: de altfel, cele mai multe dintre aceste activităţi sunt mai plăcute în doi sau mai mulţi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *