Skip to content
Societate

Top 5 cele mai frumoase drumuri din România

facebook
" "

România este o țară cu unele dintre cele mai spectaculoase drumuri din Europa. PS News a realizat un top al celor mai frumoase trasee rutiere din țară pe care trebuie să le străbați măcar o dată în viață.

1. Transalpina sau DN 67C

Transalpina este cel mai înalt drum rutier din România, cât și din întregul lanț al Munților Carpați, atât din țară cât și din afara ei, atingând altitudinea maxima (2145 m) în Pasul Urdele.

" "

Transalpina traversează Munții Parâng de la Nord la Sud, fiind paralelă cu Valea Oltului și Valea Jiului.

Supranumită „Drumul dintre munți“, Transalpina nu este doar cea mai înaltă șosea din România, ci și un traseu de poveste. De-a lungul drumului, sunt dispuse monumente ale naturii și bijuterii arhitecturale ridicate în urmă cu câteva secole.

Potrivit legendei, șoseaua ar fi fost amenajată în urmă cu două mii de ani. Se spune că legiunile romane ar fi construit-o, în drumul lor spre Sarmisegetusa. De asemenea, era folosită ca drum de transhumanță de ciobanii din Oltenia și Transilvania, în secolul al XVIII-lea. Șoseaua a căpătat denumirea de “Drumul dintre munți” după ce a fost reabilitată între 1934 – 1938, în timpul domniei lui Carol al II-lea.

2. Lacul Roșu – Cheile Bicazului (DN12C)

Drumul DN12C este unul dintre cele mai frumoase drumuri din țară, oferind niște imagini foarte spectaculoase. Venind dinspre Gheorgheni, drumul începe să urce ușor, iar după o serie de curbe și serpentine prin pădure ajunge pe malul Lacului Roșu, la poalele Muntelui Hășmașul Mare. Lacul Roșu este un lac de baraj natural format în urmă prăbușirii unui versant din cauza cutremurului din 23 ianuarie 1838. Numele său provine de la Pârâul Roșu care traversează straturi de culoare roșie cu oxizi și hidroxizi de fier.

Imediat după lacul Roșu, încep Cheile Bicazului, o zonă extrem de impresionantă datorită pereților de stâncă printre care trece drumul.

youtube.com

3. Cheile Sohodolului (DJ 672 C)

Cheile Sohodolului se află pe pe teritoriul administrativ al comunei Runcu, la limita nordică a județului Gorj cu județul Hunedoara, în Munții Vâlcan, grup ce aparține lanțului montan Retezat-Godeanu din Carpații Meridionali).

Zona este rezervație naturală pe o suprafață de 350 hectare. Cheile Sohodolului reprezintă o zonă de chei săpate în calcare cretacice de apele pârâului Sohodol, cu forme diversificate de relief .

Foarte strict la Cheile Sohodolului ajungi pe DN 67D, iar după ce treci de Târgu Jiu, pe podul de peste râul Jiu, în trei kilometri dai de intersecția cu DN672C, iar un indicator la dreapta te trimite spre comuna Runcu, la 16 kilometri distanță. Când ieși din comuna Runcu intrii în Cheile Sohodolului iar formațiunile muntoase care străjuiesc pe stânga și pe dreapta îți dau senzația că intri într-un canion.

4. Transfăgărășan (DN 7 C)

Transfăgărășan este drumul printre munții Făgărașului, ce începe din localitatea Bascov, judetul Argeș, și se termină în apropierea localității Cârțișoara, județul Sibiu.

Cu o lungime de aproximativ 152 Km, parte a DN 7 C, drumul face legătura intre cele doua provincii istorice Muntenia și Transilvania.

Cei mai multi dintre noi cunosc faptul că ideea construirii unui drum peste munții Făgărașului i-a aparținut lui Ceaușescu. Realitatea este că existau schițe și planuri realizate înainte de 1960 care conțineau detaliile unui drum ce printre munții Făgărașului. Proiectul a fost abandonat deoarece bugetul de atunci nu suporta o asemenea cheltuială, dar ideea a fost reluată după finalizarea lucrărilor la hidrocentrala de la Vidraru.

După invazia Cehoslovaciei, în anul 1968, s-a pus problema unui drum strategic, dar în zona munților Cernei și Mehedințului.

În aceasta perioada, Nicolae Ceaușescu a descoperit planurile inițiale și a hotărât construirea unui drum cu o singură banda care să asigure preluarea masei lemnoase a pădurilor Făgărașilor și o ruta între sudul și centrul țării.

Drumul a fost finalizat pe 20 septembrie 1974, la inaugurare fiind prezent și Ceaușescu. Inițial, ruta alpina avea sa poarte numele său, dar acesta a refuzat și astfel numele acesteia a devenit Transfăgărășan.

5. Transrarău (DJ175B)

Transrarăul este un drum mai putin cunoscut, care străbate munții Rarău și ocupă locul al 3-lea în topul celor mai frumoase drumuri alpine din România.

Cu o lungime de 28 de km, acest drum leagă satele Chiril si Pojorâta, dezvăluind câteva dintre cele mai frumoase peisaje din întreaga țara.

Pentru cei care cred în legende, Transrarăul poate să fie drumul care duce către descoperirea unei comori. Conform poveștilor, în 1541 Petru Rareș și-a adăpostit familia în Munții Rarău, în așa fel încât să nu fie răniți de hoardele de invadatori tătari.

Întreaga familie s-a adăpostit într-o peșteră să se roage, iar ruga le-a fost ascultată, muntele prăvălind pietre peste invadatori.

Cea mai buna variantă prin care poți descoperi acest drum este cu bicicleta. În felul acesta poți opri în toate locurile care ți se par impresionante și te poți bucura de ele.

În ultimii ani se poate circula Și cu mașina, drumul fiind refăcut cu un asfalt perfect, însa nu există locuri de parcare, ceea ce poate genera o serie de probleme. Ceea ce este cert însă, este faptul că drumul oferă un mediu perfect pentru condus, iubitorii de automobile găsindu-l fermecător.

Limita de viteză în zonă este de doar 30 de km pe ora, în condițiile în care curbele sunt foarte strânse și nu oferă vizibilitate.

Există mult mai multe drumuri spectaculoase în România, însă dacă vrei să le bifezi pe cele mai frumoase, poți începe cu acestea.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *