Skip to content
Politică

Top 5 județe ale României devastate de corupție

Este clar că România a intrat, de peste doi ani, în zodia războiului Direcției Naționale Anticorupție împotriva corupției.  Procurorii DNA au lucrat, cu motoarele turate la maxim, și au reușit să destructureze o bună parte din caracatita politico- financiară care a controlat România în ultimii 25 de ani.

De cel puțin doi ani, România și administrația publică locală și centrală este paralizată după arestările pe bandă rulantă. De exemplu, ca o statistică, sunt  numai puțin de 31 de Consilii Județene, dintr-un total de 41, care au șefi cu probleme în justiție.Apoi, în cadrul majorității județelor aflate sub lupa DNA, regăsim și o puzderie de primari care sunt și ei clienți fideli ai procurorilor anticorupție.

O altă cifră îngrijorătoare este aceea legată de numărul de parlamentari, aleși în 2012, certați cu legea. Din cei 580 de parlamentari, aproape 40 au problema cu legea, fiind in diferite situatii.

PSnews.ro vă prezintă astăzi un top 5 al județelor devastate de flagelul corupției, unde șefii politici și administrativi ai județelor sau parlamentarii din respectivele zone sunt fie în arest preventiv, fie în arest la domiciliu, fie la un pas de a ajuns în spatele gratiilor.

  1. Județul Neamț este printre cele mai zdruncinate de activitatea intensă a DNA. Primarul municipiului Piatra- Neamț, Gheorghe Ștefan, este în arest preventiv în megadosarul Microsoft, iar șeful județului, Culiță Tărâță a decedat, în urmă cu aproximativ o lună de zile. Elena Udrea, deputat al acestui județ este cea mai răsunătoare victimă a DNA, din ultima perioadă. Și fostul liberal, actualmente deputat PLR de Neamț, Dorinel Ursărescu, este printre clienții DNA.
  2. Județul Bacău este și el fruntaș în ceea ce privește corupția și asaltul DNA. În județul Bacău, șeful CJ, Dragoș Benea, a fost ”umflat” de procurori în vara anului trecut, iar în luna august a fost pus sub control judiciar. Apoi, primarul din municipiul Bacău, Romeo Stavarache, după câteva luni de arest preventiv, iar ulterior pus în arest la domiciliu, și-a reluat chiar zilele trecute atribuțiile de primar, dar ancheta DNA continuă. Totuși, cel mai răsunător caz de corupție în care este implicat un politician băcăuan nu este nici cel al lui Dragoș Benea și nici al lui Romeo Stavarache. De departe, cel mai de notorietate caz de corupție este cel în care este implicat deputatul PSD de Bacău, Viorel Hrebenciuc. Acesta este arestat preventiv în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, unde prejudiciul ar fi de peste 300 de milioane de euro. Prin comparație, prejudiciile aduse de Benea sau Stavarache sunt niște mizilicuri. Ca o statistică, din cei 5 deputați PSD ai acestui județ, trei dintre aceștia sunt pe lista de ”clienți” ai DNA. Pe lângă Viorel Hrebenciuc, în ”catalogul” DNA îi mai regăsim pe Iulian Iancu și Lucian Șova. Aceștia au de dat explicații în fața procurorilor DNA în dosarul lui Toni Greblă.
  3. Constanța, numită și ”Republica Mazăre/ Constantinescu”, este și el printre județele cu politicieni prezenți mai mult pe la sediile DNA, decât în slujba cetățenilor așa cum s-au angajat în 2012. De exemplu, numărul dosarelor de la DNA ale lui Radu Mazăre, primarul municipiului Constanța, este destul de greu de aflat, având în vedere că aproape în fiecare săptămână procurorii îi mai găsesc acestuia o problemă de ordin penal. Nicușor Constantinescu, șeful CJ, este deja veteran în relația cu procurorii DNA. Acesta este în prezent sub control judiciar și are interdicția de a comunica sau a lua legătura cu consilierii județenei. O întâmplare inedită, care derivă din situația în care se află Nicușor Contantienscu a avut loc la ședința de vineri, 13 februarie, a CJ Constanța. Deși era inițiatorul unui număr de 42 de hotărâri esta a fost nevoit să rămână în biroul său aflat la doi paşi de sala de şedinţă. Preşedintele CJ Constanţa are interdicţie, de la instanţă, să comunice cu consilierii judeţeni în dosarul subfinanţării Centrului Militar Zonal, în care este cercetat sub control judiciar. Și pentru că flagelul corupției este ceva care pare că se ia în Constanța și doi din senatori  județului, Mircea Banias (PC) și Gigi Chiru (PDL) sunt inculpați în diferite dosare instrumentate de DNA. Gigi Chiru este urmărit penal pentru o mită ”de doar”  1,5 milioane de euro, iar Mircea Banias este trimis în judecată, încă din 2012, într-un dosar legat de fapte de corupție în Portul Constanța.
  4. Hunedoara, județ controlat până de curând de baronul PNL, Mircea Moloț, este un punct negru pe harta României. Mircea Moloț este în prezent în arest la domiciliu, fiind acuzat de DNA de trafic de influență și luare de mită. Și omul doi din Consiliul Județean și anume secretarul general este suspect într-un dosar instrumentat de DNA. Dan Daniel, secretarul general al CJ Hunedoara, este suspect într-un dosar în care se suspectează măsluirea unui concurs pentru șefia unei direcții județene. Un alt parlamentar al acestui județ, Monica Iacob Ridzi a fost condamnată la 5 ani de închisoare cu executare și o mai desparte foarte puțin până la pronunțarea unei sentințe definitive și irevocabile. De precizat că în dosarul fostului ministrul PDL al Tineretului, apare și numele Elenei Băsescu. Și cei doi foști primari ai municipiului Deva au fost condamnați definitiv de instanțe, semn că fenomenul corupție în inima țării este un vechi flagel: Ovidiu Hada, fostul primar al Hunedoarei, va executa o pedeapsă de cinci ani de închisoare, iar Mircia Muntean, și el fost primar al Devei, a primit o sentinţă definitivă de patru ani cu suspendare. Ne aducem aminte că județul Hunedoara a fost pentru prima oară cutremurat, la propriu, de anchetele DNA pe numele lui Dan Radu Rușanu, fost parlamentar al PNL. Acesta a fost arestat preventiv în dosarul ASF- Carpatica, în prezent aflându-se în arest la domiciliu.
  1. Mehedinți este și el un județ în care corupția este în floare. Șeful județului, Adrian Duicu, este anchetat de DNA, fiind acuzat de infracțiuni de trafic și cumpărare de influență. Acesta este suspendat din funcția de președinte al CJ, fiind înlocuit de un vicepreședinte. Un alt politician de marcă al județului Mehedinți care a intrat, de curând, în malaxorul DNA este fostul liberal Tudor Chiuariu. Acesta este sub control judiciar, după ce este urmărit penal în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, în care Viorel Hrebenciuc este arestat preventiv. Fostul ministru al Justiției ar fi pretins o spagă de 5,5 milioane de euro.

Un alt fost liberal, în prezent deputat PLR, Viorel Palașcă, a fost și el urmărit penal de DIICOT în dosarul de subminare a economiei  și complot în afacerea Interagro.

Pentru că fenomenul corupției este unul transpartinic, și Marius Manolache, deputat PSD de Mehedinți, care este și finul lui Victor Ponta, are o relație ”apropiată” cu procurorii DNA. Acesta este unul din inculpații din dosarul Realității Media, fiind acuzat că ar fi semnat un contract de vanzare cumparare actiuni, ce contine informatii nereale. Și Petre Daea, ales deputat pe listele PSD în 2012, are un trecut zbuciumat în raport cu DNA. În 2007 aaacesta a fost cercetat de procurori intr-o o serie de afaceri privind importul cu grau, care ar fi favorizat familia Nastase, in speta pe apropiatii Danei Nastase. lt dosar penal al lui Daea in care a fost incriminat pentru abuz in serviciu, pe vremea cand era ministru al Agriculturii, este cel legat de concesionarea catre colegul de partid Culita Tarata a Insulei Mari a Brailei.

Aceste județe fruntașe din punct de vedere al corupției, nu sunt nici pe departe printre cele mai bogate județe din România. Altfel spus, chiar dacă banii sunt puțini, furtișagurile par că sunt printre cele mai mari. Este unul din elementele pe care le putem încadra în paradoxurile dâmbovițene.

 

2 comentarii la “Top 5 județe ale României devastate de corupție

  1. Vrajeli pentru prosti. Totul a fost comandat de afara, iar sclavii din interior au executat. Asa pot veni sa ne preia sau cumpara mai ieftin „salvatorii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *