Topul candidaților la prezidențiale care au cheltuit cei mai mulți bani cu promovarea online

Sursa foto: Pixabay

Cele mai multe reclame au fost plătite de pagini AUR sau afiliate indirect/care promovează AUR – peste 384, UDMR – 213, PNL – 106 sau PSD – 100. Situația pentru paginile oficiale de Meta ale candidaților este următoarea: Nicușor Dan a plătit 35 de reclame, Crin Antonescu – 41, iar Victor Ponta – 33.

Raportul pe finanțarea campaniei electorale pe platformele social media este realizat pentru perioada 5-11 aprilie de Expert Forum. Analiza nu include date la zi întrucât acestea nu sunt publicate sub această formă de platforme, existând o diferență de câteva zile.

EFOR a analizat cheltuielile realizate de partidele politice, persoanele afiliate acestora și candidații independenți prin serviciile Meta (Facebook, Instagram) și Google (Google, Youtube), pe baza datelor furnizate de platforma parteneră Who Targets Me.

În cazul politicienilor care candidează independent sau susținuți de o coaliție s-a decis să fi4e reprezentate datele separat pentru coerență. De exemplu, Crin Antonescu e susținut de trei partide și și-a anunțat demisia din PNL la începutul lunii martie. Oricum, disclaimerul pentru paginile Facebook este legat de alianță, și nu de un partid anume – deci nu se poate ști cine exact a plătit. De asemenea, Victor Ponta a fost exclus din PSD pe 12 martie, deci nu poate fi asociat direct cu un partid.

Au fost înregistrate cheltuieli de 1,1 milioane de lei pe Meta. Prin comparație, în primele trei luni ale anului s-au cheltuit 4,6 milioane de lei.

Valoarea este comparabilă cu cea dedicată cheltuielilor realizate prin serviciile Meta la alegerile din noiembrie 2024 – o diferență importantă fiind că la aceste alegeri cheltuielile cele mai importante sunt realizate de candidați independenți și nu numai de către partide.

Paginile candidaților Victor Ponta, Nicușor Dan și Crin Antonescu au cheltuit 67% din bani – adică 797 mii de lei. Pe lângă această valoare, pentru Crin Antonescu se adaugă reclamele promovate de alte partide.

Deși în prima săptămână de campanie s-au cheltuit 11,5 milioane pentru cheltuieli pentru producția și difuzarea materialelor publicitare politice/materialelor de propagandă electorală online, se poate observa că fondurile care au fost investite în promovare online sunt relativ reduse. Se poate deduce că o parte semnificativă din cheltuieli este dedicată serviciilor de consultanță, precum și serviciilor de promovare online prin alte canale.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: