Topul celor mai bune colegii din Capitală. Cum ar trebui să arate examenul de Evaluare Națională

Sursa foto: Freepik

Absolvenții de liceu care vor să intre la unul din cele mai bune zece licee din București ar trebui să aibă media la Evaluarea Națională cel puțin 9,5. Ce se întâmplă în țară.

Broșura de admitere la liceu pentru anul școlar 2024-2025 din București a fost publicată pe site-ul Inspectoratului Școlar. Documentul conține informații despre numărul de locuri, specializări, coduri și mediile ultimilor admiși din anul anterior la fiecare liceu în parte. Broșura este foarte importantă pentru părinți și elevi în vizualizarea opțiunilor pentru admiterea în învățământul liceal.

Cum se calculează media

Înscrierile pentru admiterea la liceu în 2024 încep pe 11 iulie, iar repartizarea candidaților are loc pe 24 iulie. În caz de medii egale, departajarea se face pe baza mediei generale a claselor V-VIII, notelor de la evaluarea națională la Limba română, Matematică și, dacă e cazul, Limba maternă. Media de admitere este media aritmetică a notelor de la Evaluarea Națională.

„E bine să fie așa. Se observase că mediile de la examenul de Evaluare Națională sunt cu două-trei puncte mai mici decât mediile din cursul gimnazului. Pentru că în cursul gimnazului să dau note pe ochi frumoși. Profesorii le dădeau intenționat note mai mari: „Hai să se ducă și el să ocupe un loc”. Unii poate le și meritau, dar oricum, faptul că erau cu două-trei puncte mai mari decât mediile de la Evaluarea Națională spunea mult”, a explicat profesorul de Matematică Ștefan Vlaston pentru „Adevărul”.

Clasamentul liceelor din Capitală

Pe baza datelor din broșură „Adevărul” a alcătuit topul celor mai bune licee din Capitală, în funcție de ultima medie cu care s-a intrat. În Capitală se intră cu cele mai mari medii. Motivul?

„Pentru că în București sunt statistic mult mai mulți copii, deci au de unde să se aleagă cei foarte buni. În orașele astea reședință de județ, sunt mai puțini copii și deci mai puțini foarte buni, asta este statistica. Dar sunt aceleași licee de top, unde sunt profesori foarte buni”, ne lămurește expertul în educație Ștefan Vlaston.

Pe prima poziţie se plasează tot Colegiul Naţional „Sfântul Sava” unde, anul trecut, la profilul Matematică-Informatică, specializarea bilingv engleză, media de intrare a fost cea mai mare, de 9.95. La acelaşi colegiu, pe locul al doilea ca medie de admitere este profilul Știinţele Naturii, unde s-a intrat cu media 9,85, în timp ce la Matematică-Informatică, ultima medie a fost 9,75. La profilul Filologie, ultima medie a fost de 9,67. Pentru acest colegiu vor fi disponibile 260 locuri la admitere în vară.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: