Topul celor mai bune universități din România. Facultățile care au fost cele mai căutate în 2023

Studenti
Sursa foto: Pixabay

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea din București și Universitatea Politehnica din București ocupă primele poziții în Metarankingul Național. În 2023, topul primelor 10 universități din România a rămas similar cu cel din 2022, incluzând universități comprehensive, tehnice și de medicină.

Metarankingul Național evaluează și ierarhizează universitățile din România pe baza unor clasamente internaționale recunoscute de către International Ranking Expert Group, Inventory of International Rankings (IREG). În 2023, doar 30 dintre cele 89 de universități publice și private au fost incluse în acest metaranking, care facilitează alocarea echitabilă a fondurilor pentru cercetare și susține excelența academică. Primele cinci universități din România, în 2023, sunt Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea din București, Universitatea Politehnica din București, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ din București și Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu“ din Cluj-Napoca, potrivit Ministerului Educației.

Alte universități de top sunt: Universitatea Transilvania din Brașov și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași, Universitatea de Vest din Timişoara, Academia de Studii Economice din Bucureşti, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnică Timişoara, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, Universitatea din Oradea şi Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu. Clasamentul din 2023 reflectă o stabilitate față de anul anterior, cu mențiunea că Academia Tehnică Militară „Ferdinand I“ a ieșit din clasament. Acest metaranking monitorizează indicatorii din opt clasamente internaționale pentru a îmbunătăți poziția universităților românești pe plan internațional. Metarankingul servește ca instrument precis și imparțial pentru promovarea unei finanțări echitabile a cercetării universitare și pentru identificarea nevoilor pentru excelență în educație și cercetare, transmite Ministerul Educației.

Procesul de admitere

Procedurile de admitere pot varia de la o facultate la alta. Dacă la unele se poate intra pe baza mediei de Bacalaureat, la altele selecția are loc prin examen scris, în timp ce la altele e vorba de un procedeu de admitere mixt.

La Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), de exemplu, admiterea la unele facultăți, cum ar fi Matematică și Informatică, Medicină sau Drept, necesită susținerea unui examen scris, în timp ce altele, precum Litere sau Sociologie, se bazează pe media de la Bacalaureat și un eseu motivațional. Există și facultăți care combină probele de admitere cu evaluarea dosarului de aplicare, cum ar fi Biologie și Geologie sau Științe Politice. De asemenea, la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, doritorii trebuie să treacă de traseul aplicativ. La alte facultăți din cadrul UBB, cum este cea de Teatru și Film, cei care se înscriu susțin probe practice și interviuri pentru diverse specializări (Actorie, Regie etc.). Concursurile reprezintă o alternativă academică la probele de admitere, anunță în schimb UBB, unde nu se organizează preadmitere.

Admiterea la diversele facultăți ale Universității din București (UB) poate implica examene scrise sau evaluarea dosarului de aplicare, în funcție de facultate și programul de studiu. De exemplu, Facultatea de Drept și Facultatea de Matematică și Informatică organizează examene scrise, iar Facultatea de Istorie și Facultatea de Științe Politice admit pe bază de dosar. Există și facultăți care combină examenele cu evaluarea dosarului, precum Facultatea de Biologie sau Facultatea de Științe Economice. Procedurile de admitere pot include și probe de aptitudini pentru anumite facultăți, cum ar fi Facultatea de Teatru și Film sau Facultatea de Educație Fizică și Sport.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: