Skip to content
Economie

Topul celor mai mari 20 de pensii speciale ale magistraţilor, parlamentarilor şi diplomaţilor

informatia-zilei.ro

Cea mai mare pensie specială din ţara noastră se apropie de 74.000 de lei brut lunar şi o primeşte un magistrat pensionat, arată o analiză realizată de Economica. Acestuia i s-ar fi cuvenit o pensie de peste 18 ori mai mică, în funcţie de contribuţie. Şase funcţionari parlamentari pensionaţi iau lunar peste 10.000 de lei brut la pensie, cu toate că ar fi meritat 0 lei, în baza contributivităţii. Cinci foşti diplomaţi primesc lunar aproape 11.000 de lei brut la pensie, deşi li s-ar fi cuvenit 0 lei în funcţie de cât au cotizat la asigurările sociale, reiese din analiza Economica pe baza datelor pe care le-am primit, în exclusivitate, de la Casa Naţională de Pensii.

Peste 9.300 de civili au luat pensie de serviciu în luna iulie. Printre beneficiarii pensiilor de serviciu se numără judecători, procurori, grefieri, piloţi, personal diplomatic şi consular, auditori publici externi ai Curţii de Conturi, parlamentari, conform legilor în baza cărora li s-au acordat aceste privilegii, despre care Economica a scris, pe larg, aici.

" "

Magistraţii pensionari cu cele mai mari 20 de pensii din ţara noastră încasează între 37.000 de lei şi aproape 74.000 de lei brut lunar. 11 dintre ei merită 0 lei la pensie, în funcţie de contribuţia plătită, pe parcursul vieţii profesionale, la sistemul asigurărilor sociale, arată datele primite de Economica de la Casa Naţională de Pensii (CNPP). Cele mai mari 20 de pensii încasate de funcţionarii publici parlamentari sunt cuprinse între 9.700 de lei şi circa 20.000 de lei brut lunar. Şase funcţionari parlamentari pensionaţi iau lunar pensie mai mare de 10.000 de lei brut, cu toate că ar fi meritat 0 lei la pensie, în baza contributivităţii, rezultă din datele comunicate de CNPP pentru Economica.

Cele mai mari 20 de pensii ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţie sunt situate între circa 30.000 de lei şi 39.700 de lei brut lunar, reiese din datele primite de Economica de la CNPP. Cele mai mari 20 de pensii de serviciu încasate de diplomaţii pensionari sunt cuprinse între aproape 11.000 de lei şi 13.000 de lei brut lunar. Cinci foşti diplomaţi primesc lunar aproape 11.000 de lei brut la pensie, deşi ar fi meritat 0 lei în baza contributivităţii, reiese din informaţiile primite de Economica de la Casa Naţională de Pensii. Cele mai mari 20 de pensii ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor pornesc de la 10.500 de lei şi depăşesc 16.000 de lei brut lunar, rezultă din datele primite de Economica de la CNPP.

10 pensionari – grefieri sau alte funcţii auxiliare de specialitate în cadrul instanţelor şi parchetelor – iau pensii mai mari de 10.000 de lei brut lunar, deşi li s-ar fi cuvenit 0 lei la pensie, în funcţie de cât au contribuit la sistemul asigurărilor sociale, arată datele trimise de CNPP pentru Economica.

Un magistrat încasează lunar aproape 74.000 de lei brut lunar la pensie, deşi i s-ar fi cuvenit nici 4.000 de lei, în funcţie de cât a contribuit, arată o analiză realizată de Economica. Cea mai mare pensie civilă din România este încasată de un magistrat pensionar, reiese din datele comunicate pentru Economica de către Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP). Acesta a încasat în luna iulie pensie de serviciu brută de 73.890 de lei, potrivit datelor primite de Economica de la CNPP. Magistratul ar fi meritat, în baza contribuţiei plătite la sistemul asigurărilor sociale pe parcursul carierei, pensie de nici 4.000 de lei brut în iulie. Diferenţa dintre cât a primit la pensie în luna iulie şi cât ar fi meritat, în funcţie de contributivitate, adică aproape 70.000 de lei brut, a fost plătită de la Bugetul de Stat, alimentat cu taxele şi impozitele plătite de contribuabilii din ţara noastră, rezultă din informaţiile primite de Economica de la Casa Naţională de Pensii.  În topul magistraţilor cu cele mai mari 20 de pensii avem 11 oameni cu pensii cuprinse între 37.000 de lei brut şi circa 44.000 de lei brut lunar, cărora li s-ar fi cuvenit 0 lei la pensie, judecând după cât au cotizat la sistemul asigurărilor sociale pe parcursul carierei. Dintre ei, cinci magistraţi primesc pensie brută cuprinsă între 41.400 de lei şi aproape 44.000 de lei lunar, deşi ar fi meritat 0 lei la pensie, în funcţie de cât au contribuit la sistemul asigurărilor sociale, arată datele trimise de CNPP exclusiv pentru Economica. Pensiile acestora sunt plătite lunar doar de la Bugetul de Stat. Informaţii, in extenso, în tabelul de mai jos:

Magistraţii cu peste 25 de ani vechime în domeniu au dreptul la pensie de serviciu, în cuantum de 80% din veniturile brute avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării, potrivit unei analize realizate de Economica, pe care o puteţi citi aici: Legiferarea privilegiilor pe viaţă. Beneficiarii pensiilor speciale au printre cele mai scurte stagii de cotizare la pensie din România Judecătorii, procurorii, magistraţii – asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, precum şi foştii judecători şi procurori financiari şi consilierii de conturi de la secţia jurisdicţională care au exercitat aceste funcţii la Curtea de Conturi beneficiază de pensii de serviciu în baza Legii nr. 303 din 28 iunie 2004, republicată, privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a Normei metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, şi a Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, respectiv în baza Legii nr. 94 din 8 septembrie 1992, republicată, privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi. Parlamentarul cu cea mai mare pensie din ţara noastră ia aproape 20.000 de lei brut lunar. I s-ar fi cuvenit 0 lei la pensie în funcţie de cât a contribuit la sistemul asigurărilor sociale de stat, arată datele trimise exclusiv pentru Economica de oficialii Casei Naţionale de Pensii. A doua cea mai mare pensie de parlamentar depăşeşte 14.000 de lei brut lunar şi e plătită integral tot de la Bugetul de Stat, reiese din informaţiile pe care Economica le-a primit de la CNPP. Şase funcţionari parlamentari pensionaţi iau lunar pensie mai mare de 10.000 de lei brut, cu toate că ar fi meritat 0 lei la pensie, în baza contributivităţii, rezultă din datele comunicate de Casa Naţională de Pensii pentru Economica.

Personalul aeronautic civil navigant profesionist beneficiază de pensie de serviciu, potrivit categoriei profesionale din care face parte, dacă îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii de pensionare: piloţi, însoţitori de bord/membri ai echipajului de cabină cu licenţă/atestat de membru al echipajului de cabină, paraşutişti şi personalul de inspecţie în zbor, care au vârsta de minimum 50 de ani şi au realizat o vechime de cel puţin 20 de ani de activitate ca personal aeronautic civil navigant profesionist; navigatori, mecanici şi/sau ingineri de bord naviganţi, operatori radionaviganţi, ingineri de recepţie şi control aeronave şi ingineri de recepţie şi control mijloace PNA-TC, care au vârsta de minimum 52 de ani şi au realizat o vechime de cel puţin 25 de ani de activitate ca personal aeronautic civil navigant profesionist. Personalul aeronautic civil navigant profesionist are dreptul la o pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor totale brute realizate în ultimele 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare, în baza Legii nr. 83 din 21 aprilie 2015, a normelor de aplicare a acestei legi, dar şi a Legii nr. 71 din 28 aprilie 2016 pentru completarea şi modificarea Legii nr. 223 din 2007 privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România. Diplomatul pensionar cu cea mai mare pensie din România ia lunar aproape 13.000 de lei brut. I s-ar fi cuvenit circa 3.600 de lei la pensie, în funcţie de contribuţia virată la asigurările sociale, arată datele trimise pentru Economica de CNPP. Cinci foşti diplomaţi primesc lunar aproape 11.000 de lei brut la pensie, deşi ar fi meritat 0 lei în baza contributivităţii, reiese din informaţiile primite de Economica de la Casa Naţională de Pensii. Topul celor mai mari 20 de pensii de serviciu încasate de membrii Corpului Diplomatic şi Consular al României (cuatum brut în luna iulie 2019) Ce pensie ar fi meritat, în baza contribuţiei plătite la sistemul asigurărilor sociale de-a lungul carierei (brut în luna iulie 2019) Cât din pensia brută, încasată în iulie, li s-a plătit de la Bugetul de Stat 12.866 de lei.

Membrii Corpului diplomatic şi consular al României, precum şi personalul încadrat pe funcţii de execuţie specifice din administraţia centrală a MAE, toţi cu vechime de cel puţin 15 ani în Ministerul Afacerilor Externe şi care au împlinit vârsta de 60 de ani, beneficiază de pensie de serviciu. Cuantumul pensiei încasate de aceştia este de 80% din baza de calcul formată din salariul de bază brut lunar, corespunzător încadrării în funcţia de execuţie deţinută în administraţia centrală, la care se adaugă indemnizaţiile şi sporurile avute în ultima lună de activitate în administraţia centrală a MAE înainte de data pensionării. Membrii Corpului diplomatic şi consular beneficiază de pensie de serviciu în baza Legii nr. 216 din 21 iulie 2015 şi a Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României, din 9 decembrie 2015. 10 pensionari care au performat ca grefieri sau care au avut alte funcţii auxiliare de specialitate iau pensii mai mari de 10.000 de lei brut lunar, deşi li s-ar fi cuvenit 0 lei la pensie, în funcţie de cât au contribuit la sistemul asigurărilor sociale, arată datele trimise de CNPP pentru Economica.   Topul celor mai mari pensii încasate de grefieri şi de persoanele care au avut alte funcţii auxiliare de specialitate din instanţele judecătoreşti şi parchete (brut, în iulie 2019) Ce pensie ar fi meritat, în baza contribuţiei plătite la sistemul asigurărilor sociale de-a lungul carierei (brut în luna iulie 2019) Cât din pensia brută, încasată în iulie, li s-a plătit de la Bugetul de Stat 16.424 de lei.

Personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea (format din grefieri, grefieri statisticieni, grefieri documentarişti, grefieri arhivari, grefieri registratori şi specialişti IT), personalul de specialitate criminalistică (care este format din experţi criminalişti şi asistenţi criminalişti) şi personalul care ocupă funcţii auxiliare de specialitate criminalistică (format din tehnicieni criminalişti şi secretari-dactilografi laborator expertize criminalistice), care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice şi al laboratoarelor interjudeţene de expertize criminalistice, precum și tehnicienii criminalişti din cadrul parchetelor, toţi cu vechime de cel puţin 25 de ani în specialitate, pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază brute lunare realizate, inclusiv sporurile, din ultimul an anterior datei la care se depune cererea de pensionare. Personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, personalul de specialitate criminalistică şi personalul care ocupă funcţii auxiliare de specialitate criminalistică, care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice şi al laboratoarelor interjudeţene de expertize criminalistice, precum și tehnicienii criminalişti din cadrul parchetelor beneficiază de pensii de serviciu în baza Legii nr. 130 din 3 iunie 2015 pentru completarea Legii nr. 567 din 9 decembrie 2004.   Auditorul public extern al Curţii de Conturi care are cea mai mare pensie din România ia peste 17.000 brut lunar. Ar fi meritat 4.600 de lei brut lunar în funcţie de cât a contribuit la pensie, reiese din datele comunicate pentru Economica de CNPP. Topul celor mai mari 20 de pensii încasate de auditorii publici externi ai Curţii de Conturi (brut, în iulie 2019)   Ce pensie ar fi meritat, în baza contribuţiei plătite la sistemul asigurărilor sociale de-a lungul carierei (brut în luna iulie 2019) Cât din pensia brută, încasată în iulie, li s-a plătit de la Bugetul de Stat 17.381 de lei.

Auditorii publici externi cu cel puţin 14 ani vechime în funcţie, în cadrul Curţii de Conturi au dreptul la pensie de serviciu, în valoare de 80% din media veniturilor brute lunare realizate în ultimele 12 luni de activitate, anterioare pensionării. Aceştia beneficiază de pensie de serviciu în baza Legii nr. 7 din 18 ianuarie 2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 94 din 1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi şi a Normelor cu privire la stabilirea pensiei de serviciu conform prevederilor Legii nr. 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curții de Conturi, aşa cum a fost modificată și completată prin Legea nr. 7/2016 din 12 aprilie 2016.   Cum se stabileşte cuantumul net al pensiei din pensia brută Din pensia brută se scade valoarea de 2.000 de lei care e neimpozabilă. Asupra rezultatului obţinut se aplică impozit pe venit de 10%. Valoarea obţinută se scade din cuantumul brut al pensiei. Rezultatul obţinut e pensia netă.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *