Mișcarea de boicotare a supermarket-urilor, promovată de mișcările politice suveraniste și de fostul candidat la prezidențiale Călin Georgescu, a readus în prim-plan taxele pe care le plătesc marii retaileri de pe piața alimentară, preponderent rețele străine, acuzația fiind că acestea plătesc zero impozite.
Ministerul Finanțelor dezminte, însă, o astfel de informație, catalogând-o drept profund falsă: potrivit datelor oficiale furnizate marți de ministrul Finanțelor, Barna Tánczos, la RFI România, primii 5 mari retaileri de pe piața alimentară din România au plătit impozite pe profit și pe cifra de afaceri de aproape 1 miliarde de lei în 2024, la care se adaugă alte peste 5 miliarde de lei plătite la bugetul de stat cu tot cu accize și alte tipuri de taxe.
În România, există peste 4.500 de hipermarketuri, supermarketuri si magazine de discount si cash&carry, iar în întreaga industrie de retail lucrează circa 800.000 de angajati, adică un angajat din patru per total industrii. Doar primele 3 lanțuri de retail au peste 70.000 de angajați.
Per total, taxele și impozitele plătite din această activitate reprezintă circa 13% din încasările la stat.
„Nu vreau să generalizez. Anumite companii au politici diferite de a-și ține contabilitatea, de a organiza activitatea și așa mai departe. Tocmai de aceea statul român a introdus acea taxă pe cifra de afaceri, pentru a contracara încercările unor companii de a lucra fără profit pe o cifră de afaceri foarte mare și de a declara profit foarte mic sau aproape zero. Acele companii plătesc un impozit de 1% pe cifra de afaceri. Deci este un neadevăr că ele nu plătesc impozit”, a afirmat marți Barna Tánczos la RFI România.
Ministrul Finanțelor a mai punctat că impozitul pe profit și impozitul pe cifra de afaceri acoperă în mod corect activitatea acestor companii.
Potrivit informațiilor din piață, traficul și vânzările în magazine au fost în limitele normale pentru o zi de luni.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News