Skip to content
Politică

Torționarul Vișinescu, în lacrimi înaintea sentinței finale: „Vă rog să mă lăsați să mor. Am fost o slugă…”

Inalta Curte de Casatie si Justitie a terminat de judecat miercuri dosarul in care fostul comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat Alexandru Visinescu a fost condamnat in prima instanta la 20 de ani de inchisoare, urmand ca sentinta definitiva sa fie anuntata pe data de 10 februarie.

La acest ultim termen al procesului, avocata lui Visinescu, Sorina Dumitrescu, a solicitat judecatorilor ca acesta sa fie supus unei expertize psihiatrice, deoarece sufera de Alzheimer si dementa.

Judecatorii au respins aceasta solicitare pe motiv ca nu exista nicio dovada sau document care sa ateste ca Visinescu nu avea discernamant pe vremea cand conducea Penitenciarul Ramnicu Sarat.

In continuare, avocata a invocat faptul ca instanta ar trebui sa tina cont de conditiile in care se afla Romania in anii ’60, fiind sub ocupatie sovietica, iar un comandant de penitenciar se supunea ordinelor superiorilor sai din cadrul Ministerului de Interne sau de la Securitate.

Ea a sustinut ca detinutii de la Ramnicu Sarat au murit deoarece au fost adusi in stare de epuizare de la alte penitenciare, cum ar fi cel de la Aiud, unde exista un regim de detentie mai dur. Mai mult, Visinescu nu a facut decat sa respecte regulamentele in vigoare si chiar a fost sanctionat de superiorii sai atunci cand a acceptat ca detinutii sa primeasca vizite si pachete de acasa.

„La Revolutia de la 1907 au fost ucisi 11.000 de oameni si nu si-a mai pus nimeni problema unei crime impotriva umanitatii. Visinescu a fost instigat de superiorii sai de la Ministerul de Interne. Exista o declaratie a lui Corneliu Coposu in care spune ca cei de la Securitate l-au batut si torturat”, a declarat Sorina Dumitrescu. Ea considera ca pedeapsa de 20 de ani aplicata lui Visinescu este prea mare si a cerut sa nu fie degradat militar.

In plus, avocata a cerut ca in cazul lui Visinescu sa se aplice prevederile Codului Penal din 1936 de pe vremea regelui Carol al II-lea, situatie in care faptele s-au prescris.

In replica, presedintele completului de judecata, Iulian Dragomir, i-a spus avocatei ca la procesul de la Nurnberg s-a stabilit faptul ca, daca un subaltern executa un ordin nelegal al unui superior, el nu este scutit de raspundere penala. „Il descrieti ca pe un erou”, i-a mai spus judecatorul.

De cealalta parte, procurorul de sedinta a cerut mentinerea condamnarii de 20 de ani, sustinand ca aceasta perioada lunga de detentie poate il va determina pe Visinescu sa scrie o carte in care sa isi ceara iertare detinutilor care au suferit in penitenciar.

„Oricum nu cred ca va sta mai mult de 10 ani in inchisoare. Daca ar fi fost condamnat mai demult, probabil ar fi primit detentie pe viata”, a mai spus procurorul.

Alexandru Visinescu a refuzat sa dea o declaratie in sala de judecata si nici nu a dorit sa depuna o depozitie scrisa, pe motiv ca nu poate deoarece este bolnav.

Totusi, in ultimul sau cuvant, Visinescu le-a spus judecatorilor, folosind fraze incoerente, ca nu vrea sa faca „scamatorii”, ca el a fost infiat si toata viata a fost sluga, pana in momentul in care a devenit militar, iar detinutii de la Ramnicu Sarat au primit ingrijire medicala, dar au murit din cauza „varstei”.

„Trebuie sa ma intelegeti ca nu vreau sa fac aici o scamatorie. Nu pot sa vorbesc. Va rog sa ma intelegeti. Sunt de acord cu ce a cerut avocatul. Va rog sa ma lasati sa mor. Tatal meu a murit cand eu nu ma nascusem. Am fost o sluga pana sa fiu militar!”, a spus Visinescu plangand.

Pe 24 iulie 2015, Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat pe Alexandru Visinescu la 20 de ani de inchisoare si degradarea militara pentru savarsirea infractiunii de tratamente neomenoase.

Tot atunci, instanta a dispus degradarea militara a lui Alexandru Visinescu, acesta avand de platit, in solidar cu Ministerul Finantelor Publice, Ministerul de Interne si ANP, despagubiri de 300.000 euro catre trei parti civile, urmasi ai detinutilor inchisi la Ramnicu Sarat: Nicoleta Eremia – 50.000 euro, Elena Iacob – 100.000 euro si Anca Cernea – 150.000 euro.

Alexandru Visinescu, fost comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, a fost trimis in judecata pe 18 iunie 2014, de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, fiind acuzat de savarsirea de infractiuni contra umanitatii, in legatura cu abuzurile exercitate asupra detinutilor politici, amintește ziare.com.

Procurorii sustin ca, in perioada 1956 – 1963, Alexandru Visinescu, in calitate de comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, a savarsit actiuni si inactiuni sistematice, care au avut ca rezultat persecutarea colectivitatii reprezentate de detinutii politici incarcerati, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrangerea grava a exercitarii acestora, pe motive de ordin politic.

 

Au fost identificati 138 de detinuti care au trecut prin Penitenciarul Ramnicu Sarat in timpul mandatului lui Alexandru Visinescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *