Skip to content
Educație

Tot ce trebuie să știi despre admiterea în universitățile românești, în acest an

facebook
" "

După perioada de pandemie, admiterea la facultate pentru anul universitar 2020-2021 s-a simplificat în toate universitățile din România. Ministerul Educaţiei şi Cercetării a permis universităţilor româneşti accesul la Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR) pentru a facilita procesul de admitere în sistem on-line în instituţiile de învăţământ superior.

Practic, universităţile pot verifica rezultatele obţinute de absolvenţii clasei a XII-a, în urma susţinerii examenului naţional de Bacalaureat, evitând, astfel, prezenţa fizică a candidaţilor la înscrierea pentru admiterea la facultate. În acest fel, au fost eliminate o serie de proceduri birocratice pentru a eficientiza procesul administrativ.

" "
" "

Așa după cum PS News a anunțat deja, universităţile pot organiza admiterea în sistem on-line, mai exact, reprezentanţii universităţilor din România, în baza autonomiei universitare, au propus organizarea parţială în sistem on-line a examenelor de semestru, de an şi de finalizare a studiilor. În situaţii excepţionale, care impun prezenţa fizică a studentului, universităţile vor stabili şi comunica modul de desfăşurare a examenului, în condiţii de siguranţă pentru studenţi şi profesori.

Încă de la jumătatea lunii aprilie, cea mai mare universitate din țară, Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, anunța că admiterea şi examenele de finalizare a studiilor de licență și master vor fi organizate online. Înscrierea candidaților va avea loc exclusiv online, aceștia fiind responsabili de transmiterea corectă a tuturor documentelor și de autenticitatea acestora. Modul de examinare va fi stabilit și comunicat de către fiecare facultate, iar confirmarea locului se va face prin semnarea și transmiterea electronică a contractului de studii de către candidat, urmând ca documentele originale să fie prezentate la începerea anului universitar.

Și Universitatea București a precizat care va fi metodologia de admitere de anul acesta și a grupat cele mai importante informații într-un videoclip publicat pe pagina de Youtube a Universității București.

De pe site-ul Universității București reținem că sunt mai multe modalități de admitere la facultăți: pe baza mediei de la bacalaureat, a mediei de bacalaureat și a unui eseu, pe baza unui interviu motivațional, o formă mixtă de admitere, sau prin examen. Facultatea de Drept va fi singura din cadrul Universității București la care se va da examen.

Facultatea de Științe Politice a Universității București a derulat deja o etapă de preînscriere online, pentru cele peste 850 de locuri propuse pentru licență și master în anul universitar 2020-2021. Pentru a veni în întâmpinarea interesului candidaților, au fost puse la dispoziție informații detaliate despre procedura de preînscriere, precum și despre programele de studii oferite, numărul de locuri etc., pe site-ul propriu www.fspub.unibuc.ro/admitere.

De asemenea, la Iași, va fi admitere fără taxă şi fără examen la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Iași. Conducerea Universităţii de Ştiinţe Agricole din Iaşi a decis eliminarea taxei de înscriere la admiterea din luna iulie, precum și a examenului pentru admiterea la cele patru facultății ale universității. Astfel, candidaţii vor fi scutiţi de la plata taxei de înscriere care, în anii anteriori, era de 150 de lei pentru fiecare domeniu. Admiterea la toate domeniile facultăţilor USAMV se va face exclusiv pe baza notelor de la Bacalaureat. Este vorba de nota de la proba scrisă de Limba şi literatura română – 50% şi nota de la o altă probă scrisă, la alegerea candidatului – 50%. Numărul total de locuri solicitate Ministerului Educaţiei şi Cercetării de către USAMV Iaşi este de 1.315, dintre care 850 locuri sunt finanţate de la buget.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davilla” din București va organiza examenul de admitere pe Arena Națională, iar în data de 26 iulie, viitorii doctori sunt așteptați să susțină examenul de admitere. În acest an, la Universitatea de Medicină și Farmacie din București sunt scoase 1.450 de locuri: Facultatea de Medicină – 700 de locuri buget și 150 de locuri taxă, Facultatea de Medicină Dentară – 190 de locuri buget și 100 de locuri taxă, Facultatea de Moașe și Asistență Medicală – 170 de locuri și Facultatea de Farmacie – 140 de locuri.

Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a anunțat că organizează înscrieri online pentru admiterea la studii universitare de licență la cele 4 facultăți, Facultatea de Administrație Publică, Facultatea de Comunicare și Relații Publice, Facultatea de Management și Facultatea de Științe Politice.

De asemenea, Universitatea Ovidius din Constanța, care cu cei peste 15.000 de studenți este cea mai mare universitate europeană la Marea Neagră, a realizat un Ghid al candidatului pentru înscrierea online la admitere. În acest an, Facultatea de Litere din Cadrul Universității Ovidius din Constanța a organizat cursuri gratuite de pregătire pentru viitorii candidați, mai exact, cursuri de pregătire la limba engleză, iar specializarea Jurnalism din cadrul Departamentului de Limbi și Literaturi moderne și Științele comunicării a organizat ore de pregătire privind redactarea eseului motivațional, necesar pentru admiterea la specializarea Jurnalism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *