Skip to content
Coronavirus

Tot mai multe cazuri de infectări cu tulpina britanică a coronavirusului. Ce spune preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie

Inquam Photos / Octav Ganea

Într-un interviu pentru PS News, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, medicul Doina Azoicăi, susține că, deși numărul infecțiilor cu noua tulpină din Marea Britanie crește, nu se pot impune restricții suplimentare „până nu avem o estimare clară și reală a gradului de răspândire a acestei tulpini”.

„Aceste cazuri sunt de așteptat să apară, din moment ce au fost identificate în diverse regiuni ale țării. Situația trebuie ținută sub control, iar testările crescute ca număr.

Până atunci, regulile sunt comune, este cunoscut faptul că această tulpină este apropiată de tulpina care încă circulă. Singura particularitate cunoscută până la momentul de față este transmisibilitatea ei mai crescută. În continuare, trebuie respectate măsurile vizavi de purtarea măștii, de distanțare, de evitarea zonelor aglomerate și igiena mâinilor”, spune Azoicăi.

Întrebată dacă autoritățile ar trebui să apeleze la impunerea altor măsuri de prevenire împotriva noii tulpini de Sars-Cov-2, medicul susține că „deocamdată, până nu avem o estimare clară și reală a gradului de răspândire al acestei tulpini, nu pot să mă pronunț”.

„Dacă se dovedește că circulația devine comunitară și este intensă, sigur că vor fi luate și alte măsuri, iar cei care monitorizează evoluția acestei pandemii le pot evalua”, spune Doina Azoicăi.

Despre testarea ce ar putea identifica noua tulpină, medicul susține că „testele moleculare, există, se pot face, însă la acest moment nu am foarte multe informații dacă testele pe care le făceam se pot adapta și pentru identificarea acestui tip de tulpină”.

Deși Ministerul Sănătății refuză testarea mutațiilor SARS-Cov-2, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie este de părere că „această decizia aparține celor care monitorizează evoluția acestei pandemii și în funcție de considerentele epidemiologice ei vor lua deciziile care trebuie aplicate”, susținând că „testarea nu se poate face peste noapte. Posibilitățile logistice și materiale trebuie să țină cont de ceea ce se poate face în acest sens”.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *