Un medic din Spitalul Clinic de Urgență Sfântul Apostol Andrei din Constanța a fost luat la bătaie, luni, de un bărbat, chiar în incinta unității sanitare. Poliţiştii au fost chemaţi de urgenţă la Spital. Agresorul era foarte agitat și recalcitrant şi a fost dus la Clinica de Psihiatrie „Palazu Mare”, unde a rămas internat. În cauză a fost întocmit un dosar penal.
Astfel de cazuri din păcate nu sunt singulare în România. Sunt tot mai multe în spitalele de la noi.
Potrivit unui studiu realizat anul trecut de Colegiul Medicilor din România, aproximativ 10% dintre medicii de la noi au suferit o agresiune fizică în legătură cu actul medical efectuat.
Oficialii Colegiului Medicilor susţin că actele de violență sunt tot mai dese și potrivit studiului, cei mai expuşi riscului de agresiune sunt medicii sub 35 de ani. Totodată, specializările cu procente ridicate sunt psihiatrie (21%), anestezie şi terapie intensivă (20%), pediatrie – interne (12%) şi chirurgie generală, obstetrică-ginecologie şi reabilitare (11%). Toate aceste date ne dau fiori, având în vedere că România are în acest moment un deficit cronic de cadre medicale, medici, asistente, infirmiere. Iată poate unul dintre mulții factori care duc la aceasta situație.
Evident, violența din spitale este doar un simptom despre ceea ce se întâmplă în România. Da, avem probleme cu violența. Sigur, stăm încă bine în comparație cu multe state europene, însă să nu uităm că noi suntem campioni la violența domestică de exemplu.
Nu avem date pentru 2023 încă, însă ultimele date disponibile nu arată chiar bine. Am avut 530.000 de infracțiuni în 2022, cu 5,1% mai multe decât în 2021. Și mare atenție la următoarea cifră. Peste 100.000 de cazuri au fost infracțiuni de loviri sau alte violențe. Cum am ajuns aici? Cauzele sunt multiple. Însă, există și soluții, care ar trebui să vină rapid din partea Ministerului de Interne. De ce, pentru că toate aceasta creează cetățenilor, adică nouă tuturor, un climat de nesiguranță.
Poate speria investitorii și așa mai departe. Și dacă tot vorbim despre violență, mai tragem un semnal de alarmă. Să facem ceva cu violenta domestică. Creșterea numărului de infracțiuni asociate violenței domestice este evidentă: cu 56% mai multe cazuri în 2022 decât în anul 2016 și cu 12,5% mai multe cazuri decât în 2021.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News