Skip to content
Politică

Tot mai mulți antreprenori acuză tehnocrații că le pun bețe în roate

fireduplive.com

Din ce în ce mai mulți antreprenori îi acuză pe actualii guvernanți tehnocrați că le pun bețe în roate.

De data aceasta, este vorba despre Asociația Importatorilor și Distribuitorilor de Trabucuri (AIDT), care se plânge că un proiect de lege trimis de către Guvern în Parlament (pentru transpunerea unei directive europene) distruge piața de profil.

AIDT se referă la Proiectul de Lege privind stabilirea condițiilor pentru fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun și a produselor conexe și de modificare a Legii nr.349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Inițiativa de act normativ a fost înregistrată la Camera Deputaților cu numărul PL-x nr. 272/2016. După cum puteți vedea AICI, proiectul poartă semnătura premierului Dacian Cioloș.

Astfel, AIDT atrage atentia asupra faptului ca, din cauza formei Proiectului de Lege privind implementarea Directivei 2014/40/UE, 70% din piata de trabucuri, tigari de foi si cigarillos din Romania este amenintata cu disparitia.

„Imposibilitatea tehnica de a eticheta produsele conform Proiectului, coroborata cu interzicerea vanzarii trabucurilor la bucata si interzicerea localurilor de profil vor forta majoritatea agentilor economici sa isi inchida portile si vor incuraja contrabanda, reclamă importatorii și distribuitorii de trabucuri.

În aceste condiții, AIDT solicită autorităților publice din România – și mai ales Camerei Deputaților – o dezbatere reală asupra efectelor generate de proiect asupra pieței.

„De asemenea, atragem atentia ca Directiva 2014/40/UE, rezultatul a peste 10 ani de studii si cercetari la nivelul UE, dupa implementarea precedentei Directive, este modificata intr-un mod discriminatoriu prin Proiectul supus dezbaterii”, punctează asociația.

In acest context, Asociatia Importatorilor si Distribuitorilor de Trabucuri solicita:

  1. Transpunerea Art. 11 din Directiva in forma adoptata de Parlamentul European si renuntarea la formularea propusa in Proiectul de Lege – care produce discriminare si confuzie in piata.

Forma actuala a Proiectului de Lege adauga, in plus fata de textul Directivei, unele categorii de produse si impune norme de etichetare imposibil de aplicat (in speta, Art. 11). Din aceasta cauza, unele produse vor disparea de pe piata din Romania, cum este cazul majoritatii tipurilor de cigarillos, iar altele vor necesita eforturi tehnice deosebite pentru etichetare (insemnand mii de dimensiuni de etichete) fara a aduce un beneficiu real de informare pentru consumatorul final.

Astfel este amenintata activitatea agentilor economici din domeniu si se creaza o lege care restrange libera circulatie a marfurilor in UE. Dupa aceeasi Directiva, in UE se vor putea comercializa unele produse, iar in Romania se va restrictiona acest drept. Practic, se incurajeaza comertul ilegal cu trabucuri, tigari de foi si cigarillos.

  1. Formularea unui amendament privind adminiterea vanzarii trabucurilor, tigarilor de foi si cigarillos la bucata, daca acestea sunt introduse in ambalaje care respecta normele de etichetare.

A.I.D.T atrage atentia asupra faptului ca Legea 349/2002, modificata prin Legea 15/2006 este interpretata diferit la nivelul institutiilor statului. Ministerul Sanatatii admite vanzarea trabucurilor la bucata daca ”fiecare produs (este introdus n.n.) intr-un ambalaj inscriptionat cu avertismente de sanatate (ex. o cutie, un etui sau o punga inscriptionata)” – cf. Adreselor 19.409 / 22.03.2016 si 8.777 / 22.03.2016, in timp ce alte institutii ale statului nu admit acest lucru. Solicitam, in consecinta, amendarea legii in conformitate cu interpretarea Ministerului Sanatatii si permiterea vanzarii trabucurilor la bucata atat timp cat se respecta normele de informare.

  1. Alinierea normelor legislative din Romania la practica Uniunii Europene in ceea ce priveste exceptiile destinate fumatorilor de trabuc si de pipa si adimiterea unor localuri de tip ”smoking lounge”.

Cea mai mare parte statelor UE care au reglementat interzicerea fumatului in spatii publice au permis, prin exceptii, existenta unor localuri special destinate pentru fumatorii de trabuc si pipa. Statele care au legiferat exceptii sunt Franta, Italia, Polonia, Ungaria, Finlanda, Lituania, Olanda, Spania s.a.. Aceste state au inteles ca localurile destinate fumatorilor de trabuc si pipa nu pot constitui o amenintare pentru nefumatori, intrucat cele doua tipare de consum nu se intersecteaza.

Facem precizarea ca menirea Directivei 2014/40/UE este sa informeze consumatorul final cu privire la riscurile la care se expune. A.I.D.T. sustine pe deplin principiile Directivei si isi exprima intreaga disponibilitate de a colabora pentru implementarea acesteia. Textul si spiritul Directivei nu se refera insa la interzicerea unor categorii de produse de pe piata si nici la eliminarea unor agenti economici – cum se intampla in momentul de fata in Romania”, se mai arată în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *