Skip to content
Politică

Tot mai mulți cercetători iau calea pribegiei. Deputatul Marilen Pirtea explică motive plecării acestora din România

Prompt Media

Rectorul Universității de Vest din Timișoara, deputatul PNL Marinel Pirtea a explicat joi seară, într-o prezentare susținută la conferința „Viitorul României”, organizată de Marea Lojă Națională din România, faptul că tot mai mulți cercetători aleg să muncească în alte țări decât acasă, în România.

Potrivit parlamentarului, exodul inteligenței românești n-ar avea nicio legătură cu nivelul salarial, ci mai degrabă cu mediul de lucru și cu banii ce se investesc în domeniul educației și al cercetării.
„Cercetătorii, dar și mare parte dintre cei 500.000 de absolvenți de studii superioare plecați în afara granițelor nu caută în alte țări în mod obligatoriu un salariu mai mare. Ei caută ceva mai mult decât un venit consistent. Caută liniște, caută siguranță la locul de muncă, caută un mediul de lucru adaptat vremurilor în care trăim. Pe scurt, au plecat în căutarea normalității”, a susținut Pirtea.
Deputatul a continuat și a atras atenția asupra faptului că plecările persoanelor bine instruite peste hotare afectează pe termen lung întreaga societate românească. „Cei mai mulți dintre ei s-au adaptat imediat la condițiile de trai din țările în care au emigrat. Și-au luat case, și-au înscris copiii la școli, cu greu se vor mai întoarce. Ori în aceste condiții, este limpede faptul că România va continua să aibă deficit de forță de muncă bine pregătită. În plus, și poate cel mai grav, fiecare dintre persoanele care au acum succes în afara țării vor deveni, mai târziu, exemple pentru tinerii aflați acum pe băncile școlii. Aceștia din urmă vor înțelege că unica șansa de a performa se află dincolo de hotare, ceea ce nu este adevărat!”, a explicat parlamentarul.

Marilen Pirtea a făcut aceste declarații în calitate de speaker la seria de conferințe pe care Marea Lojă Națională din România – condusă de Marele Maestru Radu Bălănescu, le-a inițiat la începutul acestei săptămâni și care vor aborda, între altele, subiecte de interes pentru societatea românească a anului 2019. Printre acestea se vor număra importanța preluării de către România a Președinției Consiliului UE, promovarea capitalului și business-ului autohton, exodul de inteligență, locul și rolul elitelor în conducerea statelor democratice, Intelligence-ul în societatea modernă sau importanța învățământului dual profesional în dezvoltarea României moderne.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *