Aproape 10.000 de români au plecat din orașele spaniole în primele trei luni ale anului, arată cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică din Spania. Un număr record, spun specialiștii.
De altfel, în ultimii 10 ani, comunitatea de români din Spania s-a micșorat cu 30%. Dacă în trecut regiunile atrăgeau migranți datorită oportunităților economice, acum rata mare a șomajului și costurile ridicate pentru închirierea unei locuințe îi țin departe.
Lidia are 52 de ani și a locuit cu fiica ei mai bine de 20 de ani în Madrid, unde a muncit într-un restaurant. La începutul anului, s-au întors la Arad.
Lidia Olărașu: „La salariile care sunt deja, nu-ți mai permiți să stai în chirie. Deci, pur și simplu, iei un salariu, plătești cheltuieli și chirie și nu mai ai cu ce trăi. Economia nu mai e ce a fost. Eu cred că e mai bine acasă.”
Și Daniel a locuit 13 ani în Spania, dar a revenit în Cricău, județul Alba. A vrut să rămână acasă, chiar dacă unii prieteni și-au încercat norocul și în alte țări.
Daniel Anghel, român întors din Spania: În ultimii ani s-au stricat lucrurile și în Spania, repede.
Reporter: Aveți prieteni care s-au întors în țară sau au plecat în alte țări?
Daniel Anghel: Avem, care s-au întors și în Germania, și în Anglia. Salariile sunt mult mai mari în Germania, în Anglia.
Anul trecut, în ultimul trimestru, au ajuns în Spania doar 5.700 de români, în timp ce la începutul acestui an, aproape 10.000 au părăsit marile orașe spaniole.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News