Skip to content
Sănătate

Tot mai mulți români iau Ozmepic pentru a slăbi. Nutriționista Maria Vrânceanu avertizează: ”Duce la scăderea dramatică a nivelului de glucoză în sânge”

NBC News

Nutriționista Maria Vrânceanu avertizează că medicamentul pentru diabet Ozempic, folosit tot mai mult pentru slăbit, are o mulțime de efecte secundare, „duce la o scădere dramatică a nivelului de glucoză în sânge” și poate fi periculos.

„Nu este periculos dacă suntem diabetici și dacă a fost prescris de către medicul diabetolog pentru controlul glicemiei, dar poate fi periculos în condițiile în care nu suntem diabetici, dar noi am aflat că se slăbește cu Ozempic de la vecina diabetică. În acest caz, da, pot exista probleme, pentru că poate duce la o scădere dramatică a nivelului de glucoză în sânge, se poate instala hipoglicemia, poate fi periculos în cazul pacienților care au probleme cardiace. Deci e un medicament care trebuie eliberat numai cu prescripție medicală și numai pentru persoane care sunt într-adevăr bolnave și au nevoie de acest medicament. Nu este un medicament pentru slăbire, singurul medicament pentru slăbire aprobat în Uniunea Europeană și în România este Saxenda. Ozempicul este numai pentru diabetici, nu trebuie luat de persoane care nu au diabet numai în dorința de a slăbi”, a declarat nutriționista Maria Vrânceanu pentru PS News.

Efecte secundare

Maria Vrânceanu spune că, în primul rând, o persoană care nu are nevoie de acest medicament dar îl ia pentru a slăbi poate să facă hipoglicemie.

„De altfel, medicamentul are oricum o serie de efecte secundare, printre care stări de greață, pot să se instaleze vărsături, stare de rău. Nu este foarte indicat, de exemplu, la femeile gravide. Trebuie să respectăm dozele și dozele trebuie prescrise întotdeauna de către medicul diabetolog, deci nu putem să luăm Ozempic când și cum vrem noi pentru că pot să existe și inflamații ale pancreasului, pot exista reacții alergice care pot merge chiar până la stare de șoc anafilactic, la unele persoane poate să apară diareea, stări de indigestie, arsuri la stomac, balonare, stare de oboseală, de epuizare fizică, se poate schimba gustul, să simțim un gust care să fie ușor diferit în ceea ce privește alimentele sau băuturile, tahicardie”, a mai spus nutriționista Maria Vrânceanu.

Medicamenul Ozempic, fabricat de gigantul farmaceutic danez Novo Nordisk, este prescris persoanelor diagnosticate cu diabet de tip 2, deoarece are un rol important în ținerea sub control al glicemiei.

Dar în prezent el este folosit de numeroase vedete hollywoodiene pentru a scăpa de kilogramele în plus, devenind rapid ”un trend” pe rețeaua de socializare.

Concret, Ozempic ar mări senzația de sațietate și ar permite reducerea cantității de mâncare înghițită. Ar fi suficientă o injecție în abdomen, coapsă sau braț, o dată pe săptămână. Medicamentul este eliberat pe bază de rețetă medicală și este scump: de exemplu, în Franța, costă 80 de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *