Skip to content
Coronavirus

Tot mai mulți tineri cu Covid-19 ajung la ATI. Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, avertizează: Nu au patologii cronice cunoscute!

www.b1.ro
" "

Contactat de PS News, Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca din București a declarat că în acest moment există și tineri cu forme grave la terapie intensivă care „nu au patologii cronice cunoscute, existente.” Dar deși asistăm la o creștere a numărului de cazuri grave  la persoanele tinere. medicul spune că profilul pacienților de la ATI nu s-a schimbat.

 „E același profil. În principiu sunt pacienți care au anumite patologii cronice, sigur că sunt și pacienți tineri pentru că fiind o proporție foarte mare de pacienți expuși și contaminați la un moment dat virusul începe să afecteze și persoanele tinere. Cu cât proporția de tineri crește cu atât riscul ca unii să dezvolte forme severe este și el proporțional.

" "
" "

 Există și tineri cu forme grave. Sunt tineri care nu au patologii cronice cunoscute, existente. Cu o afectare pulmonară bilaterală cu progresie rapidă a afectării pulmonare și cu necesitatea de intubație și ventilație mecanică. Cei mai frecvent acești pacienți sunt cei care au ca explicație acea descărcare de citokine proinflamatorii și de fapt, cauza dezvoltării formelor acestor culminante este acest răspuns exagerat pe care îl dezvoltă în momentul în care au contact cu virusul SARS-CoV-2”,  a explicat medicul.

Acesta este de părere că „în momentul în care se va depăși capacitatea națională de terapie intensivă, vom ajunge să alegem pe cine să salvăm și pe cine nu. În acest moment nu s-a ajuns la această depășire, este doar o presiune regională pe anumite zone de focar, de aceea cred că redistribuția infrastructurii medicale și a personalului medical reprezintă singura soluție, însă dacă nu se vor implementa măsuri prompte de control al pandemiei în comunitate, riscăm la un moment dat ca numărul de bolnavi să depășească capacitatea sanitară a României și atunci, bineînțeles că unii nici nu vor mai avea loc să fie tratați”.

„Nu există o legislație în acest sens prestabilită, însă există anumite scoruri de predictibilitate, este vorba de scorul care ia în calcul vârsta pacienților, anumite patologii terminale, iar anumiți parametri pe care pacientul îi are la momentul evaluării pot să determine un grad de severitate și putem să anticipăm și riscul de mortalitate.

Este evident că pacienții care au la momentul internării în spital un risc  de mortalitate ce depășește 90%, indiferent de țara, acești pacienți probabil că sunt cei care nu vor  avea resursă biologică suficientă pentru a putea supraviețui. Este dificil de realizat o astfel de triere a celor care vor avea acces la terapie intensivă sau nu. Cel mai probabil se va merge din inerția pandemiei, primul care va ajunge într-un loc disponibil va fi și primul care va fi tratat” a spus Țincu.

Întrebat de PS News dacă riscă România să ajungă în situația în care medicii trebuie să aleagă pe cine salvează, Radu Țincu a declarat:

„Nu m-am gândit la acest moment la această perspectivă și îmi doresc din tot sufletul ca politicile sanitare de control al pandemiei în comunitate să fie prompt instituite  și să nu ajungem să se depășească capacitatea națională. Această alegere este una dificilă care dincolo de aspectele deontologice are foarte multe alte principii de moralitate, de religie care vor crea o presiune suplimentară pe personalul medical, dincolo de SARS Cov-2, dincolo de criza sanitară, personalul medical va fi pus într-o situație și mai dificilă dacă se va ajunge aici”.

România a depășit pragul de 5000 de cazuri de coronavirus pe zi: au fost înregistrate 5.028 de cazuri, în ultimele 24 de ore.

Până astăzi, 23 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 201.032 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).
144.429 de pacienți au fost declarați vindecați.
În intervalul 22.10.2020 (10:00) – 23.10.2020 (10:00) au fost raportate 82 de decese (52 bărbați și 30 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus.

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *