Tot mai mulţi tineri din întreaga Europă decid să locuiască cu părinţii, în unele state procentul fiind aproape dublu faţă de cel al tinerilor români care nu-şi părăsesc casa părintească.
Proporția tinerilor angajați care locuiesc cu părinții lor în UE a crescut semnificativ în ultimii ani, arată datele unei agenții a UE, Irlanda depășind alte țări pe fondul unei crize acute a locuințelor.
O analiză a datelor Eurostat partajate exclusiv cu The Guardian a constatat că, în medie, la nivelul întregului bloc, proporția persoanelor cu un loc de muncă între 25 și 34 de ani care trăiesc în casa părintească a crescut de la 24% la 27% între 2017 și 2022.
Irlanda, unde chiriile s-au dublat din 2013 , a înregistrat o creștere cu 13 puncte procentuale a tinerilor care lucrează care locuiesc cu părinții lor, de la 27% la 40% din cohortă, potrivit analizei Eurofound, agenția UE pentru îmbunătățirea condiţiile de viaţă şi de muncă.
Cifrele includ persoane cu normă întreagă și cu normă parțială.
Alte țări care au înregistrat creșteri între 2017 și 2022 au inclus Portugalia, unde proporția a crescut de la 41% la 52%, și Spania, unde a crescut de la 35% la 42%. În Franța a crescut de la 10% la 12%, în timp ce Italia a înregistrat o creștere de la 41% la 48% și Croația de la 58% la 65%.
În România însă s-a înregistrat o scădere majoră a procentului tinerilor care locuiesc cu părinții, de la 55% în 2021, potrivit Eurostat, la 36% în 2022.
Eurofound a publicat un raport amplu care subliniază provocările cu care se confruntă tinerii din UE, inclusiv locuințe, criza costului vieții, sănătatea mintală și locurile de muncă precare.
Deși au existat unele tendințe pozitive în ceea ce privește munca – raportul a constatat că ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor și-a revenit la cele mai înalte niveluri din 2007, deși angajarea precară rămâne o preocupare – creșterea costului vieții a creat obstacole pentru mulți.
„Tinerii care locuiesc cu părinții lor au mai multe șanse să întâmpine dificultăți de a face față și să nu își permită cheltuieli neașteptate, ceea ce sugerează că cei din casele mai puțin înstărite sunt mai puțin probabil să se poată muta”, au descoperit autorii raportului.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News