Skip to content
Politică

Tot mai puțini români vor unirea cu R. Moldova. Explicațiile sociologului Dan Jurcan: Ar putea fi o problemă pentru Federația Rusă

Inquam Photos / George Călin

Un sondaj recent realizat de Avangarde în perioada 20-22 martie, arată că doar 11% dintre români mai vor unirea cu Republica Moldova, 33% sunt ferm împotriva unirii, iar 42% consideră că acum nu este momentul potrivit.

Sociologul Dan Jurcan a vorbit în exclusivitate pentru PS News despre acest sondaj. În opinia acestuia sondajul arată un anumit recul al susținerii publice a unificării dintre Republica Moldova și România în actualul context legat de invazia declanșată de Putin în Ucraina.

“Nu vreau să comentez cât de corecte sau nu sunt sondajele prezentate de alte companii, dar sunt câteva observații asupra cărora merită să stăruim. E incorect să spunem că numai 11% mai vor unirea cu Republica Moldova, pentru că s-ar subînțelege că ceilalți nu vor. În realitate, 42% spun că nu e acum momentul potrivit, dar asta nu înseamnă că nu vor. Practic există o susținere potențială (53%) pentru o posibilă unificare, dar războiul din Ucraina ridică serioase de întrebare privind fezabilitatea și oportunitatea transpunerii în practică a unui astfel de proiect politic. Cert e că o opoziție certă există numai pentru 1 din 3 respondenți.

De fapt, problema unificării nu are susținere nici măcar în Republica Moldova, unde doar 1 din 3 moldoveni ar vota afirmativ în eventualitatea unui referendum. De menționat e faptul că pe parcursul ultimilor 30 de ani rareori s-a întâmplat să existe o opinie favorabilă unificării cu România. Curentul unionist a fost mai întotdeauna sub 50%, ceea ce face imposibilă susținerea unui astfel de proiect.

În actualul context, un astfel de subiect are șanse foarte mici să fie realizat din mai multe motive. România este membru NATO și membru al UE.  Republica Moldova și-a declarat neutralitatea pentru a nu deranja sensibilitatea rusă, iar o posibilă unire ar schimba acest statut, ceea ce ar putea fi o problemă pentru Federația Rusă. Nici NATO nu cred că mai ia în serios vreo extindere în contextul reacției militare agresive și disproporționate a Rusiei împotriva Ucrainei. În plus, Republica Moldova are o problemă nerezolvată cu conflictul înghețat din Transnistria și cu prezența trupelor rusești. E posibil ca Moscova să fie deranjată serios și de încercarea Republicii Moldova de a-și depune cererea de candidatura de membru al UE împreună cu Georgia. Pentru că dincolo de aspectele motivate militar, Putin este speriat mai mult de modelul liberal de democrație, de tiparul unei societăți deschise în care liderii politici mai dau și socoteală pentru faptele lor, ori asta e inacceptabil. În opinia lui, probabil că o Republica Moldova membru al UE nu ar fi decât un vasal al Occidentului, ceea ce ar fi periculos.

Pe scurt, sondajul arată un anumit recul al susținerii publice a unificării dintre Republica Moldova și România în actualul context, cu un Putin care amenință nuclear din ce în ce mai vocal și cu oficiali NATO și UE timorați și poate reticenți la mai multă fermitate  în relația cu Moscova. Dar istoria e dinamică și ceea ce e valabil azi se poate schimba mâine”, a precizat Dan Jurcan pentru PS News.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *