Skip to content
Sport

Toţi fac asta, dar nimeni nu ştie cât este de periculos! Ce se întâmplă dacă bei alcool seara

Se spune că un pahar de vin consumat înainte de culcare te ajută să ai un somn liniştit şi că este soluţia perfectă dacă ai avut o zi agitată. Un studiu realizat recent scoate la iveală faptul că lucrurile stau complet diferit.

O cercetare despre efectele băuturilor alcoolice asupra tulburărilor respiraţiei pe timpul somnului a demonstrat că alcoolul nu este nici măcar o soluţie pentru insomniaci, cu atât mai puţin un remediu băbesc pentru sforăit, aşa cum se spune în popor. „Consumul de alcool în speranţa obţinerii unui somn odihnitor este un obicei cât se poate de greşit şi fără efectele scontate. De fapt, calitatea somnului este alterată şi scade simţitor dacă bem câteva pahare seara înainte de culcare. Oamenii cred că efectul sedativ al alcoolului duce şi la un somn bun. În realitate, consumul de alcool are tendinţa de a crea o stare de somnolenţă iniţială, însă este devastator pentru somn de-a lungul nopţii”, a explicat dr. Christian Nicholas.

Pentru realizarea studiului său, dr. Nicholas şi colegii săi au apelat la ajutorul a 24 de voluntari cu vârstele cuprinse între 18-21 ani, tineri care obişnuiau să bea frecvent cu prietenii în cluburi. Ei au consumat mai puţin de 7 pahare de băuturi alcoolice pe zi, timp de 30 de zile. Fiecare dintre ei a trebuit să îndeplinească două condiţii tipice experimentului: să bea alcool înainte de somn, în timp ce organismul lor erau monitorizat mereu.

Dr. Nicholas a mai anunţat că: „În cazul indivizilor studiaţi, s-a constatat că somnul adânc a fost influenţat negativ în urma consumului de alcool. Prin urmare, dacă somnul este întrerupt des în urma consumului de alcool din timpul serii, acest fapt poate avea efecte negative asupra activităţilor de peste zi ale subiecţilor, precum capacitatea de învăţare şi memorare. Nu mai vorbim de sforăit, care nu dispare deloc în urma consumului de alcool”, a adăugat dr. Nicholas, relatează a1.ro.

sursa foto monitorulcj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *