Skip to content
Politică

Toți ochii pe CCR. Ciutacu: Mi-e că n-o să se-ntâmple nimic, iar Kovesi o să iasă la pensie de plictiseală! EXCLUSIV

evelinepauna.ro

Joi este o zi importantă: Curtea Constituțională a României (CCR) este așteptată să se pronunțe în legătură cu existența unui conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Președinție cu privire la revocarea Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

În acest context, PSnews.ro a stat de vorbă cu mai mulți jurnaliști și analiști politici, ca să aflăm pronosticurile lor pentru verdictul CCR.

Primul cu care am discutat a fost ziaristul Victor Ciutacu, care s-a arătat pesimist că, în ipoteza în care CCR se va pronunța în sensul revocării Codruței Kovesi, președintele Klaus Iohannis va și pune în aplicare această hotărâre a instanței conduse de către Valer Dorneanu. Totodată, realizatorul de la România TV a scos în evidență dilema în care va intra Partidul Social Democrat în cazul refuzului prezidențial, ținând cont de faptul că o eventuală suspendare a lui Iohannis ar putea avea efecte adverse pentru PSD-iști.

Nu în ultimul rând, gazetarul a afirmat că există judecători ai CCR șantajabili, care pot fi forțați să se pronunțe în favoarea Laurei Kovesi.

„Plecând de la premisa că mi se pare firesc ca doamna Kovesi să fie demisă (nu să-și dea demisia), eu nu aș fi foarte optimist în privința verdictului de mâine (joi – n.r.). O dată la mână: pentru că am mai văzut cazuri în care judecătorii Curții Constituționale s-au sucit în ultima clipă (dacă vă aduceți aminte cazul Aspaziei Cojocaru și al celorlalți judecători care erau pe bilețelele lui Coldea în timpul suspendării lui Băsescu); dup-aia, l-am văzut pe Toni Greblă, care n-a vrut să se sucească și l-a luat miliția, s-a trezit cu «Corupția» (aluzie la felul în care Izaura Anghel se referea la DNA – n.r.) pe scări, că vindea ouă de struț sau ceva în genul ăsta… Și mai sunt judecători ai Curții Constituționale care au chestii sensibile, unde se poate apăsa la buton.

Pe de altă parte: nu-mi dau seama dacă în cazul în care CCR ar da verdictul pe care îl așteaptă cei care o vor destituită pe doamna Kovesi, verdictul nu se va pune în aplicare. Onorata Curte spune: «Da, Tudorel Toader are dreptate, el e cel mai în măsură și Iohannis trebuie să semneze». Și dacă dă verdictul ăsta, cum se pune în aplicare? Se duce președintele Curții Constituționale și-l ia de mână pe Iohannis și-l pune să semneze decretul? Adică realmente nu văd implementare practică. Și dacă domnul Iohannis nu semnează (presupunând că verdictul spune că e obligat să semneze), atunci ce facem? PSD-ul îl suspendă pe domnul Iohannis pentru că nu pune în aplicare o dcizie a Curții Constituționale sau nu-l suspendă, pe motiv că nu vrea să-l întărească, ca pe Băsescu?

De-asta spun: mâine, oricum o dai, tot rău iese pentru toată lumea. CCR, în trecutul ei mai mult sau mai puțin recent, a mai avut momente când a dat niște decizii solomonice, de tipul: «și tu ai dreptate, și tu ai dreptate», în care nici măcar nu știi cum să le pui în aplicare. Deci e posibil ca mâine (în măsura în care mâine se va pronunța), CCR să dea o decizie de-aia după care toată lumea o să-și clameze victoria, dar n-o să se-ntâmple nimic, iar doamna Kovesi o să iasă la pensie de plictiseală”, a declarat Victor Ciutacu pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *