Skip to content
Politică

Toți ochii pe Curtea de Apel! Procesul lui Daniel Dragomir ar putea fi RELUAT de la zero

evz.ro

Mare atenție la Curtea de Apel București (CAB)! Procesul fostului colonel SRI Daniel Dragomir ar putea fi RELUAT de la zero.

Judecatorul Florin Purigiu de la Curtea de Apel Bucuresti a facut o cerere de abtinere de la solutionarea apelului in cazul fostului locotenent-colonel SRI, Daniel Dragomir, judecat pentru pretinse fapte de trafic de influenţă, spălare de bani, folosire ilegală de informații secrete, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals. Cererea a fost acceptată, scrie vineri Ziare.com.

Magistratul a facut aceasta cerere dupa aproape 10 termene de judecata. Dosarul este in faza de apel si era judecat de un complet format din Florin Purigiu si Ciprian Alexandru Ghiță.

Cercetarea judecatoreasca era aproape de final, iar in aceasta faza a procesului au fost audiati aproape toti martorii. Pe 9 martie era stabilit termen pentru audierea ultimilor doi.

Pe 7 martie 2018, un complet de divergenta a admis cererea de abtinere formulata de Florin Purigiu. Motivele pentru care magistratul a facut cerere de abtinere nu sunt publice, iar acest tip de proces se judeca in sedinta secreta.

Concret, initial a fost un complet de doi judecatori care a analizat abtinerea magistratului. Cei doi au avut pareri contrare privind motivele de abtinere. Atunci a fost chemat un al treilea judecator care a inclinat balanta in favoarea abtinerii.

„In majoritate, in baza art. 6 paragraful 1 din Conventia Europe a Drepturilor Omului, art. 68 alin. 2 si 5 Cod de procedura penala rap. la art. 64 alin.1 litera f Cod de procedura penala, admite cererea de abtinere formulata de judecatorul Purigiu Florin de la solutionarea cauzei nr. 2283/3/2015. In temeiul art. 275 alin. 3 Cod de procedura penala, cheltuielile judiciare raman in sarcina statului. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica din data de 07.03.2018. Cu opinie separata a judecatorului Grecu Ruxandra in sensul respingerii declaratiei de abtinere ca neintemeiata”, este minuta Curtii de Apel Bucuresti.

Florin Purigiu a devenit cunoscut după ce în 2012 a respins arestarea preventivă a fostului polițist Cristian Cioacă (acuzat de uciderea propriei soții, Elodia Ghinescu), iar în 2009 pe cea a bodyguarzilor lui Gigi Becali (Cătălin Zmărăndescu, Ştefan Dediu, Maricel Popa, Mihai Mila, Nicolae Dumitraşcu), acuzați de agresarea hoților care îi spărseseră casa afaceristului, potrivit Jurnalului Național.

In baza unor decizii CEDO, Cutean impotriva Romaniei si Beraru impotriva Romaniei, judecarea unor procese a fost reluata dupa ce unul dintre magistratii din complet a fost schimbat. Sunt celebre cazurile Liviu Dragnea (si sotia) si Calin Popescu Tariceanu, dupa pensionarea judecatoarei Ana Maria Dascalu.

Pe de alta parte, in cazul fostului ministru de Interne, Cristian David, judecarea procesului nu s-a reluat, dupa ce judecatorul Cristina Rotaru, numit pe o functie de conducere la INM, a fost inlocuit cu magistratul Ionut Matei. Avocatii au invocat fara succes deciziile CEDO, potrivit carora un magistrat care nu a participat efectiv la cercetarea judecatoreasca dintr-un dosar nu poate semna decizia din respectivul dosar. Magistratii au aratat ca prevederile nu sunt aplicabile in acest caz.

Urmatorul termen din procesul lui Daniel Dragomir a fost stabilit pe 13 martie, cand noul complet, format din Ciprian Ghita si un alt magistrat care urmeaza sa fie numit, vor discuta detaliile despre o comisie rogatorie care trebuie facuta in dosar, privind audierea unor martori in strainatate.

La termenul de astazi (vineri), completul a aratat ca opinia separata in cazul abtinerii lui Florin Purigiu nu era redactata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *